PlusBlikvangers

Nergens waait het zo lekker als bij deze 100 meter lange bank

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: Space to Take Place.

Peter van Brummelen
null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

De geest moet waaien, wist schrijver en dichter Johnny van Doorn. En nergens in Amsterdam waait ie zo lekker als op de Bert Haanstrakade op IJburg. Als de wind gunstig staat en een beetje zijn best doet, komt het halve IJmeer op je af gedenderd.

Toch een beetje te sterk, die wind? Ga lekker zitten, er is alle ruimte. De bank die er staat, van staal en uitgevoerd in lekker fel rood, moet met zijn honderd strekkende meter de langste van Nederland en waarschijnlijk ook ver daarbuiten zijn.

Space to Take Place heet het kunstwerk van Claudia Linders. Je zou er met heel veel mensen tegelijk op kunnen zitten, maar dat gebeurt eigenlijk nooit. Je ziet er vooral stelletjes zitten, romantische turend over het water.

Zouden de geliefden weten dat ze op een relatiegeschenk zitten? Echt: de bank heeft duizend eigenaren in landen over de hele wereld, van Ivoorkust tot Oekraïne.

Als relatie van de in hun land gestationeerde Nederlandse ambassadeur of consul-generaal ontvingen ze behalve een eigendomsakte ook een monsterstukje staal van iets meer dan tien centimeter.

Met de vraag een nieuw relatiegeschenk voor buitenlandse contacten te ontwikkelen klopte het ministerie van Buitenlandse Zaken aan bij Droog Design. Van een vervolgens uitgeschreven ontwerpwedstrijd was Claudia Linders de winnares.

"Relatiegeschenken verdwijnen vaak op een bureau of in een kast, dat wilde ik niet," zegt ze.

Met haar ontwerp heeft ze een nieuwe betekenis aan het begrip relatiegeschenk gegeven: "Een geschenk voor buitenlandse relaties wordt betaald met gemeenschapsgeld. Hier wordt dat teruggegeven aan het publieke domein van IJburg. Het is een geschenk met wereldwijd eigendomsschap."

Trotse eigenaars
Komen die buitenlandse eigenaars wel eens kijken naar hun bank in Nederland?

"Zeker, ze zijn over het algemeen heel trots. Ik ben eens bij de bank langs geweest met relaties uit de Verenigde Staten. We vragen eigenaren die komen kijken filmpjes of foto's van hun bezoek op de website van Space to take place te plaatsen. Gewone gebruikers van de bank vragen we ook te reageren."

Storm loopt het de laatste tijd niet op die website. De jongste reactie is een jaar oud. Die daarvoor dateert van januari 2015 en betreft merkwaardig genoeg een vraag, ook uit Amerika, over een zuur­desem­recept.

Linders: "Aanvankelijk was er een plaquette met tekst en uitleg over het project, maar die is verdwenen. Goed dat u ons eraan herinnert dat die weer terug moet komen."

Space to Take Place

Sinds 2008
Kunstenaar Claudia Linders
Waar Bert Haanstrakade

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden