Neo Matloga wint tiende editie ABN Amro Kunstprijs

De Zuid-Afrikaan Neo Matloga heeft de tiende ABN Amro Kunstprijs gewonnen. Matloga kreeg de prijs uit handen van Hermitagedirecteur Annabelle Birnie en Danila Cohen, curator van de ABN Amro kunstcollectie, in de verder verlaten Hermitage.

Jan Pieter Ekker
Neo Matloga, winnaar van de tiende ABN Amro Kunstprijs  Beeld Jonathan de Waart
Neo Matloga, winnaar van de tiende ABN Amro KunstprijsBeeld Jonathan de Waart

Volgens de vakjury is hij een kunstenaar die in een eigen, aansprekend handschrift huiselijke taferelen uit zijn geboorteland subtiel verbindt met de moeizame sociaal-politieke achtergrond waartegen ze zich afspelen. “Zo creëerde hij, in navolging van kunstenaars als Kerry James Marshall, niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelde, maar ook een die hij miste in de kunst.”

“Ik ben meer dan vereerd met deze prijs,” zei hij in een videoboodschap. “Ik voel me erkend. Ik voel dat mijn werk wordt gezien, en dan met name buiten mijn geboorteland. Ik kijk ernaar uit nieuw werk te maken en kan niet wachten tot het moment dat het publiek dat werk kan aanschouwen.”

Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika 1993) groeide op in het postapartheidstijdperk en kwam in 2016 als resident naar De Ateliers, de kunstopleiding op de Stadhouderskade. In 2018 won hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 2019 werd hij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

De jury van de ABN Amro Kunstprijs is onder de indruk van de wijze waarop Matloga, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, ook diepere maatschappelijke en politieke lagen weet aan te boren. Zo is zijn werk een uitnodiging om naar een zwarte gemeenschap te kijken, maar wordt onze blik tegelijk weerkaatst door ogen waaraan niets lijkt te ontgaan. “Wie kijkt hier naar wie? Tegelijkertijd vertonen de figuren, als een soort ‘verknipte geesten’, een duistere, verstoorde kant, die je doet denken aan wat je niet ziet: de problemen waaronder Zuid-Afrika nog steeds gebukt gaat. Daarmee zijn onder de vrolijke scènes ook vragen te lezen over apartheid, racisme en het zwarte lichaam.”

De ABN Amro Kunstprijs omvat tentoonstellingen van Matloga’s werk in de Hermitage Amsterdam en in Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN Amro op de Zuidas, beide aan het einde van het jaar, een door Irma Boom vormgegeven publicatie en 10.000 euro. Ook wordt werk van Matloga aangekocht voor de ABN Amro-kunstcollectie.

Met de Kunstprijs wil ABN Amro de ontwikkeling van ‘getalenteerde kunstenaars in Nederland’ ondersteunen. Eerdere winnaars zijn o.a. Melvin Moti (2015), Marijn van Kreij (2016), Saskia Noor van Imhoff (2017) en Helen Verhoeven (2018). Vorig jaar ging de prijs naar Evelyn Taocheng Wang; haar tentoonstelling is nog tot en met 30 mei te zien in de nu vanwege corona gesloten Hermitage.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden