PlusAchtergrond

Negeer het gehinnik, in Ronald Snijders’ podcast met ‘oudste vriend’ K. Schippers zit genoeg moois

Ronald Snijders bezocht in januari mét microfoon K. Schippers, de ernstig zieke schrijver en dichter aan wie hij zich als schrijver en performer schatplichtig voelt. ‘Als ik nog een gesprek wil opnemen, dan moet het nu.’

K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter. 'Het gaat op zichzelf wel goed, behalve dat ik kanker heb.' Beeld Marc Driessen
K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter. 'Het gaat op zichzelf wel goed, behalve dat ik kanker heb.'Beeld Marc Driessen

‘Als ze me het niet hadden verteld/ wist ik niet dat ik het had.’ K. Schippers (84) heeft kanker en zal niet meer genezen. Hij schreef over zijn sluipmoordenaar dit distichon. Dit wat? “Een tweeregelig gedicht,” verduidelijkt de dichter en schrijver in tijden van levensverlengende chemo aan Ronald Snijders, maker van de podcast Leven volgens K. Schippers. Snijders maakte als student kennis met het werk van Gerard Stigter, de man achter het pseudoniem, en voelt zich schatplichtig aan diens werk. Ze ontmoetten elkaar twaalf jaar geleden en er ontstond een vriendschappelijke verhouding.

Hij treft Stigter in januari in zijn woning in de Nicolaas Maesstraat in redelijke conditie. “Het gaat op zichzelf wel goed behalve dat ik kanker heb. Ik merk er weinig van, dat is een beetje spookachtig.” Om vervolgens te constateren dat er in het ziekenhuis ‘merkwaardige dingen’ gebeuren. “Je moet elke keer je paspoort laten zien. En dan vragen ze: kunt u uw mondkapje even afdoen? Ja, natuurlijk. Maar er is toch niemand die zich voor een zieke man wil uit­geven?”

Het gaat over Laurel & Hardy, over het leven en toeval. Snijders confronteert Stigter met interviews uit het verleden en haalt mooie anekdotes naar boven over onder meer de tijd van het tijdschrift Rabarber, dat Stigter met J. Bernlef en G. Brands oprichtte. Er wordt lang geciteerd uit het gedicht Oote oote oote boe van Jan Hanlo (D d d d da/D dda d dda da/ D da d da d da d da d da da/da/ Da da demband/Demband demband dembrand dembrandt) om de jazz van poëzie te illustreren. (Snijders stelt er zelf de performance Kakatoe tegenover).

Maar Snijders is geen interviewer, waardoor het gesprek toch te veel verzandt in gekeuvel tussen de adorerende fan en de schrijver die hij zijn ‘oudste vriend’ acht. Hinnikend van de lach reageert hij op uitspraken van Stigter – en hij vindt zichzelf ook wel heel erg grappig. Dieptepunt, meteen aan het begin van de podcast: “Ik ga aanbellen. Kijken wat er gebeurt. Misschien is hij wel thuis want we hebben een afspraak. Ja, de deur gaat open.” Zucht.

Even naar het toilet

Als Stigter een biertje voor hen beiden gaat ­halen (‘Ik doe wel mijn best voor je’), Snijders aankondigt dat hij ‘dan maar even naar het toilet gaat’ en gedurende deze processen de microfoon aan blijft, slaat de ergernis helemaal toe. Stigter, bij terugkeer: “Staat het nog aan? Volgens mij is het wel leuk hè?” Snijders: “Ja hè.”

Toch niet afhaken, want er komt nog moois. Als Stigter wordt gevraagd naar omgaan met verdriet bijvoorbeeld en hij benadrukt dat bijna al zijn vrienden al zijn doodgegaan en dat hij over hen geschreven heeft. “Als iemand er niet meer is, blijf je die altijd missen. Maar ik vind dat je er iets tegenover moet stellen. Ik laat me niet naaien zeg, door het bestaan. Zie die boeken.” (Hier het gehinnik negeren.)

Als Stigter, dan nog volop aan het werk aan een nieuwe dichtbundel en een verhalenbundel, vertelt hoe hij zich voor een overvloed geplaatst ziet: “Wat ik doe is zo onuitputtelijk van inhoud, dat ik maar een stipje kan laten zien.” En als Stigter zijn eigen dood tart en zich een eeuwig leven durft voor te houden: “Ik moet eerst nog maar eens zien of het waar is. Misschien ga ik wel niet, ben ik de enige die overeind blijft. Misschien vind ik er wel een oplossing voor.”

Je helpt het hem hopen.

Podcast luisteren? Dat kan hier.

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden