Nederlandse Toneeljury kiest acht voorstellingen voor het Theater Festival

De Nederlandse Toneeljury heeft acht voorstellingen geselecteerd voor het Theater Festival van 2 t/m 11 november.

Marjolijn de Cocq
 Hadassah de Boer, voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Beeld ANP
Hadassah de Boer, voorzitter van de Nederlandse Toneeljury.Beeld ANP

Het seizoen 2020-2021 werd opnieuw gedomineerd door corona en onzekerheid. Daarnaast, zo benadrukt de jury onder voorzitterschap van Hadassah de Boer, tornde de politiek onterecht aan het imago van kunst en cultuur. “Het leverde een chaotisch en grillig seizoen op, waarin ondanks alle beperkingen veel te beleven viel.”

De jury kon dit seizoen niet heen om inventieve onlineprojecten. Daarbij bleek soms ook juist die onlinecontext ‘in de traditie van spannend locatietheater een betekenisgevend en compromisloos aspect van de voorstelling’.

Gedeelde ervaring

Zo’n voorstelling was het geselecteerde Niemand anders van Micha Wertheim, een livestream vanuit lege theaterzalen. ‘De slimme en verrassende inzet van deze digitale arena legt de hardnekkigheid aan de dag waarmee je als toeschouwer op zoek bent naar een gedeelde ervaring.’

De andere voorstellingen die tijdens het Theater Festival opnieuw te zien zijn als gehoopte ‘vliegende start’ voor het komende seizoen, zijn De Gliphoeve van Geert Lageveen (Orkater/Bijlmerparktheater); Laura H. van Nina Spijkers (Oostpool); Niet de vaders van Minou Bosua en Eelco Smits (Minoux), Real Boys van More Dogs (Orkater/De Nieuwkomers; Sea Wall van Erik Whien (Het Nationale Theater); De Zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebecca de Wit (Frascati Producties, De Nwe Tijd) en de theaterinstallatie Mount Average van Julian Heitzel.

Het Theater Festival opent op 2 september met de rede De Staat van het Theater, uitgesproken door de Israëlische theatermaker en artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel, Guy Weizman. Op 11 september worden de VSCD Toneelprijzen uitgereikt tijdens het traditionele Gala van het Nederlands Theater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden