Nederlandse professor maakt kans op Oscar

Nederland zelf is niet meer in de race voor een Oscar zondagavond. Maar de Nederlandse filmmaker en professor Joram ten Brink is dat wel. De onderzoekshoogleraar aan de Westminster University is één van de initiatiefnemers en co-producenten van het omstreden The Act of Killing, die als favoriet geldt in de categorie Beste documentaire.

Scène uit The Act of Killing Beeld Filmstill
Scène uit The Act of KillingBeeld Filmstill

In de film blikken de moordenaars die tijdens de Indonesische coup van 1965 duizenden communisten, Chinezen en intellectuelen ombrachten terug op hun daden. Zij zijn nooit voor hun daden berecht: sterker nog, ze worden door veel jonge paramilitairen nog steeds als groot voorbeeld gezien.

'De Indonesische regering heeft de film na de première in Toronto dood willen zwijgen', vertelt Ten Brink. 'Maar de aandacht voor wat we hebben willen vertellen met de film, blijft groeien. De Oscarnominatie draagt daar ook aan bij.' De film werd grotendeels in het geheim gemaakt en verspreid in Indonesië. De meeste medewerkers staan op de aftiteling vermeld als 'anonymous' uit angst voor represailles van de regering.

Doofpot
Het veelgeprezen The Act of Killing heeft zijn weg in Indonesië gevonden via illegale distributie. De makers hebben de film inmiddels zelfs online gezet, zodat het nog gemakkelijker wordt voor het publiek in het land zelf om de schokkende verhalen te zien. 'De nabestaanden willen erkenning van de moorden', legt de producent uit. 'De regering doet het af als iets van 50 jaar geleden. Maar dat mag nooit een excuus zijn om iets maar in de doofpot te stoppen.' Het is, mede door de film, een onderwerp dat heel druk wordt besproken op chatgroepen en Facebook. 'We hebben de moorden uit de taboesfeer gehaald. Nu is het aan de bevolking zelf om die zwarte bladzijde een plek te geven.'

De documentaire maakt grote kans op een Oscar zondagavond. Ten Brink zit zelf niet in de zaal in Hollywood, maar volgt de uitreiking in Groot-Brittannië waar hij woont. Regisseur Joshua Oppenheimer, die het project heeft geleid, neemt het beeldje in ontvangst, mocht de film winnen.

null Beeld Regisseur Joshua Oppenheimer (L, The Act of Killing) neemt een filmprijs in ontvangst voor zijn documentaire. EPA
Beeld Regisseur Joshua Oppenheimer (L, The Act of Killing) neemt een filmprijs in ontvangst voor zijn documentaire. EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden