Nederlandse muziekexport in 2007 een vijfde hoger

De export van Nederlandse populaire muziek leverde in 2007 43,5 miljoen euro op. Ongeveer een kwart van dat bedrag bestaat uit opbrengsten uit concerten in de dancemuziekwereld. Tiësto (foto) is een van de Nederlandse dj's met internationale faam. Foto ANP/Evert-Jan Daniels Beeld
De export van Nederlandse populaire muziek leverde in 2007 43,5 miljoen euro op. Ongeveer een kwart van dat bedrag bestaat uit opbrengsten uit concerten in de dancemuziekwereld. Tiësto (foto) is een van de Nederlandse dj's met internationale faam. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

AMSTERDAM - De export van Nederlandse muziek is in 2007 vergeleken met het jaar daarvoor met 21 procent gestegen. Dat heeft Buma Cultuur zaterdag bekendgemaakt.

De export van Nederlandse populaire muziek leverde in 2007 43,5 miljoen euro op. Ongeveer een kwart van dat bedrag bestaat uit opbrengsten uit concerten in de dancemuziekwereld. Artiesten als Armin van Buuren, Tiësto en Ferry Corsten hebben een internationale reputatie.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van rechtenorganisaties (BUMA, STEMRA en SENA) en informatie van bedrijven uit de Nederlandse muziekbranche. Van de Nederlandse muziekexport is 34,6 procent afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (15 miljoen), 23 procent komt van de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland (10,1 miljoen) en ruim 42 procent van optredens van Nederlandse artiesten over de grens (18,4 miljoen).

Minister Ronald Plasterk maakte eerder deze week tijdens een seminar voorafgaande aan het festival Noorderslag in Groningen bekend dat het kabinet 800.000 euro beschikbaar stelt voor internationaal ondernemerschap in de popmuziek. Het bedrag gaat naar het programma MusicXport+ (Music Export plus) en richt zich op de ondersteuning van Nederlandse acts. MusicXport+ investeert in de kwaliteit en deskundigheid van muziekprofessionals en bandmanagers. Zij leren internationaal een netwerk op te bouwen en de acts succesvol te vertegenwoordigen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden