Nederlandse en Belgische vlag uitgangspunt

Ze is nu al aangenomen in Parijs, maar gisteravond liet Ann Bogaerts (23) haar afstudeercollectie nog eens aan het Nederlandse modepubliek zien. Met Fabiola, een collectie die was opgebouwd rondom de Belgische koningin, sleepte ze meteen de G-Star Raw Talent Award binnen. Ann Bogaerts kan dus tienduizend euro bijschrijven en in september gaat ze met het G-Starteam mee naar de New York Fashion Week.

Bogaerts is Belgische, vandaar de link met koningin Fabiola. ''Toen Fabiola in 1958 de World Fair in Brussel bezocht, zag ze er typisch Belgisch uit. Klassiek, een beetje stijf, in sobere kleuren en met protserige juwelen. Ik heb aan de hand van haar verschijning een romantisch verhaal verzonnen. Hoe Fabiola verliefd wordt op een Nederlandse man en zich daarom steeds uitgesprokener gaat kleden. Met meer volumineuze vormen en meer uitgesproken kleuren. Serieus, ik heb nog nooit zo veel mensen in felgekleurde kleding gezien als in Nederland.''

Toen ze het verhaal rond haar collectie af had, besefte dat ze een beetje autobiografisch bezig was geweest. ''Ik ben zelf ook Belgische en verliefd op een Nederlander. Maar mijn eigen situatie was in eerste instantie helemaal niet mijn uitgangspunt. Ik heb mijn collectie heel duidelijk op de kleuren van de Nederlandse en Belgische vlag geinspireerd. De volumineuze vormen zijn symbolisch, daarmee wil ik uitdrukken dat Fabiola zich zwanger waant van de macht.''

De 'Fabiola' van Bogaerts draagt katoenen jurken met tule erin, versierd met stenen en kralen van moeder en oma Bogaerts. Helder en eigenzinnig. Knap geconstrueerd. Uitgevoerd in louter rood, wit, blauw, geel en zwart. Tijdens haar studie aan de modeacademie in Arnhem, liep Bogaerts stage bij Orson + Bodil, het label van Alexander van Slobbe. Nu wil ze verder. Meer leren. ''Op het Institut Français de la Mode, een masteropleiding in Parijs, leer ik ook over marketing en economische aspecten van de mode. Dat lijkt me leuk. En ik denk dat ik meer kans op een fijne baan maak als ik meer weet.'' (BREGJE LAMPE)

Tijdens de elfde editie van Amsterdam Fashion week zijn er weer volop mooie jurken. Maar er kan er maar één de mooiste zijn. Het Parool koos op dag drie voor een jurk van Ann Bogaerts. De Jurk van de Dag is de hele week te zien in de etalage van Centre Neuf in de Utrechtsestraat.

De 'Fabiola' van Ann Bogaerts. Foto Geert Snoeijer Beeld
De 'Fabiola' van Ann Bogaerts. Foto Geert Snoeijer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden