Nederlandse correspondent Ans Boersma Turkije uitgezet

De Turkse politie in Istanboel heeft donderdagochtend de Nederlandse correspondent Ans Boersma (30) het land uitgezet. Minder dan 24 uur nadat zij was gearresteerd en vastgezet.

Marc Guillet
null Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

Boersma, sinds twee jaar correspondent voor het Financieele Dagblad in Turkije, ging woensdag tegen de middag naar een kantoor van de Vreemdelingendienst in de wijk Bakirköy. Daar had ze een afspraak over de jaarlijkse verlenging van haar verblijfsvergunning.

"Een nieuwe perskaart had ik net gekregen. Vanuit Ankara lieten ze me weten dat mijn papieren in orde waren," zegt Boersma via de telefoon. Bij aankomst bij de Vreemdelingendienst kreeg ik te horen dat ik mee moest."

Ze werd gearresteerd en naar een politiebureau gebracht, in Kartaltepe, niet ver van de luchthaven Atatürk. Daar zei de politie dat ze zou worden gedeporteerd en minstens een jaar niet meer zou mogen terugkeren naar Turkije.

Over de reden voor het totaal onverwachte optreden van de politie tast ze in het duister. Volgens de immigratiedienst is haar uitzetting geen administratieve kwestie. Turkije stelt dat Boersma banden had met de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra.

"Ze hebben het er over dat ze informatie hebben waaruit zou blijken dat ik een gevaar ben voor de nationale veiligheid," zegt Boersma verontwaardigd. "Mogelijk is iemand er met mijn identiteit vandoor. Ik heb niets op papier gekregen waaruit blijkt waarom ik word uitgezet."

"Ik wil niet weg. Mijn leven is hier. Wat moet ik in Nederland gaan doen?"

Consulaat
Heel de middag en avond zat ze op het politiebureau. Daar moest ze ook de nacht doorbrengen. Ze kreeg geen toestemming om naar haar appartement te gaan om haar belangrijkste spullen en kleding mee te nemen. Het enige wat ze heeft zijn de kleren die ze aanhad toen ze naar de Vreemdelingendienst ging en haar rugzakje.

Een Turkse advocaat en Nederlandse diplomaten van het consulaat in Istanboel en de ambassade in de hoofdstad Ankara zochten contact met de Turkse politie en andere autoriteiten om er achter te komen wat de reden was van haar arrestatie.

Consul Bart van Bolhuis bezocht haar woensdagavond in het politiebureau waar ze vastzat.

Fréderike Geerdink
Ans Boersma is niet de eerste Nederlandse journaliste die Turkije onder dwang van de politie moet verlaten. In september 2015 arresteerden agenten correspondent Fréderike Geerdink. Enkele dagen later zette de politie haar op een vliegtuig naar Schiphol.

Geerdink, die sinds 2006 als freelancer in Turkije werkte, werd opgepakt in een gebied dat grenst aan Iran. Ze was daar op reportage met ruim 30 Koerdische activisten die zich als 'menselijk schild' wilden opstellen 'om Koerdische burgers te beschermen tegen het Turkse leger'.

Geerdink en de Koerdische activisten kregen te horen dat ze waren opgepakt omdat ze zich bevonden in 'verboden militair gebied'.

Eerder, in januari 2015, tijdens het bezoek aan Turkije van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), arresteerden acht bewapende agenten van een anti-terrorisme eenheid Geerdink al een keer. Toen luidde de aanklacht het 'in een kwaad daglicht stellen van de Turkse staat door het maken van propaganda voor een terroristische organisatie'.

Frederike Geerdink in 2015 Beeld anp
Frederike Geerdink in 2015Beeld anp

Tijdens de eerste zitting van haar proces werd ze vrijgesproken.

Sinds 2014 zijn er zeker 20 buitenlandse journalisten door de Turkse autoriteiten het land uitgezet of de toegang tot het land geweigerd.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) ging in oktober vorig jaar in Ankara op bezoek om de schade aan de relaties met Turkije te herstellen na ruim een jaar van getroebleerde diplomatieke verhoudingen. De relatie is terug op vriendschappelijk niveau, zo zei Blok na afloop opgetogen.

Staatsgreep
Dat neemt niet weg dat er nog steeds zeker 15 Nederlanders vastzitten in verband met de nasleep van de verijdelde militaire staatsgreep in juli van 2016. Enkelen van hen zitten achter tralies.

De meesten hebben om onduidelijke redenen een uitreisverbod, onder wie de Arnhemse Sibel die al anderhalf jaar met haar zoontje Ömer vast zit in Turkije.

VVD-minister Blok drong er bij zijn Turkse ambtgenoot Çavusoglu op aan hen allen een 'eerlijke rechtsgang' te geven en hun zaken 'snel en correct' af te handelen. Nederlandse diplomaten beloofden er op toe te zullen zien dat dat ook gebeurde.

Çavusoglu gaf te kennen er aandacht aan te zullen schenken, maar van enige vooruitgang is sindsdien niets meer vernomen.

Ook voormalig Europarlementariër en Turkije-analist Joost Lagendijk (61) merkt niets van de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Zonder dat hem te verstaan is gegeven waarom mag hij al ruim twee jaar niet terug naar zijn vrouw in Istanboel.

D66 en CDA hebben donderdagmorgen Kamervragen ingediend over de kwestie. De regeringspartijen mensen dat het 'onacceptabel' is dat 'Turkije zonder enige aanleiding journalisten, verdedigers van het vrije woord, uitzet'. Ze vragen Blok of hij de Turkse ambassadeur wil ontbieden en zijn Turkse ambtsgenoot wil aanspreken.

Lees ook: Joost Lagendijk: 'Alles in Turkije opgeven zou een drama zijn'

Joost Lagendijk mag al ruim twee jaar niet terug naar zijn vrouw in Istanboel Beeld anp
Joost Lagendijk mag al ruim twee jaar niet terug naar zijn vrouw in IstanboelBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden