Nederlandse artiesten naar jubileum New York

Nynke Laverman is een van de artiesten die in september New York aandoet voor een optreden op 'Fryslân Day'. Foto GPD Beeld
Nynke Laverman is een van de artiesten die in september New York aandoet voor een optreden op 'Fryslân Day'. Foto GPD

AMSTERDAM - Minister Ronald Plasterk heeft donderdag in Amsterdam vanaf de kade bij het VOC-schip Amsterdam symbolisch meer dan honderd Nederlandse artiesten uitgezwaaid, die in september deelnemen aan de feestelijkheden in New York ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van deze stad.

De festiviteiten zijn van 10 tot en met 20 september op Governors Island, hartje New York. Dit eiland staat dan in het teken van het Nederlandse theater, met veel voorstellingen op locatie in de buitenlucht, zoals tijdens het jaarlijkse Oeral-festival op Terschelling. Een parade zal dagelijks Manhattan in trekken om de inwoners warm te maken voor dit Nederlandse festival New isLand in de rivier de Hudson.

Met het theaterfeest wordt herdacht dat vierhonderd jaar geleden de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) het schip de Halve Maen op weg stuurde om een nieuwe zeeroute naar Azië te ontdekken. Kapitein Henry Hudson ontdekte in 1609 echter het huidige Manhattan. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de stichting van de kolonie Nieuw Nederland en de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York.

In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze gebeurtenis en de historische band tussen Nederland en de Verenigde Staten. Onder de naam New York 400 worden tal van culturele en historische activiteiten georganiseerd, waarvan de NOS op Radio 1 uitgebreid verslag van zal doen. Staatssecretaris Timmermans is namens het kabinet coördinator van het feest. Joop Mulder, artistiek directeur van Oerol, is artistiek leider van New isLand. Henk Scholten van Theater Instituut Nederland is verantwoordelijk voor de coördinatie en algehele leiding van het festival.

Deelnemende artiesten en gezelschappen zijn onder meer: TUIG met Salto Vitale, Toneelgroep Amsterdam met La Voix Humaine, Dansgroep Amsterdam met Go, Chameleo, Orkater met Bankstel en Ellen ten Damme & Band. Op Fryslân Day op 12 september zijn er optredens van onder meer Nynke Laverman en Sytse Pruiksma. Amerikaanse artiesten verzorgen theatervoorstellingen in containers naar het voorbeeld van het Over't IJ-festival in Amsterdam. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden