PlusInterview

Nederlandse acteur Marwan Kenzari schittert in Netflixfilm The Old Guard

Een onsterfelijke huurling, die al sinds de tijden van de kruistochten strijdt voor het goede in de wereld: Marwan Kenzari etaleert zijn brede inzetbaarheid in de Netflixactiefilm The Old Guard.

Joost Broeren-Huitenga
Een scène uit The Old Guard, met links Marwan Kenzari als Joe en Luca Marinelli als Nicky. Beeld AIMEE SPINKS/NETFLIX
Een scène uit The Old Guard, met links Marwan Kenzari als Joe en Luca Marinelli als Nicky.Beeld AIMEE SPINKS/NETFLIX

De Nederlandse acteur Marwan Kenzari (Aladdin, ­Instinct) zet zijn opmars in Hollywood voort met een flinke ­bijrol in de nieuwe ­Netflixfilm The Old Guard. Hij speelt naast Charlize Theron, Matthias Schoenaerts en ­rising star KiKi Layne (If Beale Street Could Talk) een van de leden van een team ­onsterfelijke strijders. Al millennia zetten deze onkwetsbaren zich onder de radar in voor een betere wereld. Nu dreigt hun geheim uit te ­komen en moeten ze vechten voor hun voort­bestaan.

Voor Kenzari bood die onsterfelijkheid een ­intrigerende uitdaging als acteur. “Iemand van duizend jaar oud, wat moet je je daarbij voorstellen? Het is bovennatuurlijk, bovenmenselijk. Mijn personage Joe heeft een bijna symbiotische relatie met een ander lid van het team. Dat is toevallig ook een man, maar voor mij ging dat niet over homoseksualiteit – hun relatie is bijna mythologisch. Ik vroeg me vooral af hoe liefde eruitziet als je al duizend jaar bij elkaar bent. Dan moet je iemand wel érg goed kennen.”

Graphic novel

Method acting zit er niet in als je een personage speelt dat al sinds de tijd van de kruistochten op aarde rondloopt. “Of je nu dertig bent of negentig, het leven bestaat uit alledaagse ­dingen die zich herhalen. Ik stelde me voor dat dat ook zo blijft in een leven dat tien keer langer is dan een mensenleven maximaal duurt. Daar heb ik me op gericht in de voorbereiding.”

Daarnaast haalt Kenzari inspiratie uit het stripverhaal waarop de film is gebaseerd. Die Amerikaanse stripreeks werd bedacht door ­auteur Greg Rucka, die ook het scenario voor de verfilming schreef. “Toen ik het scenario kreeg, heb ik direct die graphic novel gelezen,” vertelt Kenzari. “Het was leuk om te kijken wat we daaruit terug konden laten komen in de film. Dat zit dan in de details. En in de film zijn ook bepaalde dingen opgetild die in de graphic ­novel wat dunner waren. Bijvoorbeeld het personage dat wordt gespeeld door Chiwetel ­Ejiofor, dat was oorspronkelijk een wat een­dimensionaal karakter. Maar als je dan een ­acteur van Chiwetels kali­ber hebt gecast, dan bouw je daar natuurlijk omheen; hij brengt een zekere gravitas met zich mee.”

Dramatische scène

De regie was in handen van Gina Prince-Bythewood, die naam maakte met romantische drama’s als The Secret Life of Bees (2008) en Beyond the Lights (2014). In de wereld van de actiefilm is zij als vrouwelijke maker, en zeker als zwarte vrouw, nog altijd een uitzondering. “Ik denk dat ieder mens, los van sekse, per definitie een ­andere film maakt dan een ander,” zegt Kenzari daarover. “Ik denk wel dat je in deze film net weer een andere kijk op dynamiek en op ­snelheid voelt, maar het is vooral de werkwijze, de relatie tot de regisseur, die anders is. Het is gewoon altijd goed en wenselijk om te werken met een diverse groep mensen, dat is hoe dan ook rijker.”

Prince-Bythewoods achtergrond in romantische verhalen laat zich in The Old Guard het sterkst voelen in de relatie tussen Kenzari’s personage Joe en zijn partner Nicky, gespeeld door de Italiaanse acteur Luca Marinelli. Die krijgt zijn apotheose in een dramatische scène, waarin de twee gevangen zijn genomen en hun ­eeuwige liefde uitspreken. Kenzari levert er een emotionele monoloog vol pathos af. “Het zijn vrij grootse, poëtische zinnen, die niet alledaags klinken en dat ook niet zijn. Dan moet je oppassen dat het niet omslaat naar een wollige, pathetische toon, maar ik ben trots op hoe die scène er uiteindelijk uitziet. Ik denk dat Joe en Nicky er zelf achteraf ook om kunnen lachen dat hij dat zo verwoordt. Deze personages zijn zich enorm ­bewust van wie ze zijn – van zowel hun cynisme als hun sentimentaliteit. Ze zijn enorm ervaren mensen, daarin vond ik de kracht voor die ­romantische toon.”

The Old Guard is vanaf vrijdag te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden