Nederland stelt Stanley Brouwn centraal op Biënnale Venetië

Werk van beeldend kunstenaar Stanley Brouwn (1935-2017) staat centraal in de Nederlandse tentoonstelling tijdens de Biënnale in Venetië van 2019.

ANP
De vorig jaar overleden kunstenaar Stanley Brouwn (rechts). Beeld Igno Cuypers
De vorig jaar overleden kunstenaar Stanley Brouwn (rechts).Beeld Igno Cuypers

Ook werk van Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970) wordt ingezonden voor de beeldende kunsttentoonstelling.

Benno Tempel, de directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag, stelt de expositie samen. De inzending krijgt als titel The Measurement of Presence: Body, Spirit, History, meldt het verantwoordelijke Mondriaan Fonds.

Nationale identiteit
De presentatie moet nieuwe perspectieven bieden op het begrip nationale identiteit. "Tempel brengt het werk van de drie kunstenaars samen omdat zij ons ieder vanuit hun artistieke praktijk op een andere manier naar de wereld laten kijken'', zegt het fonds.

"Wat deze kunstenaars gemeen hebben gaat niet zozeer over hun Surinaamse afkomst, maar vooral over de inspiratie die zij vinden in het modernisme en de avant-garde van de vorige eeuw." Die combineren zij in hun werk met elementen uit andere tradities.

Jungerman gebruikt verwijzingen naar de De Stijl, ontwerpen van de Marron uit Suriname en rituelen van de Winti-religie.

Kensmil zal voor Venetië een installatie maken van portretten geïnspireerd op het werk kunstenaars als Mondriaan en Malevich. Met The Black Archives, het archief waarin de geschiedenis van zwarte Nederlanders wordt verzameld, zal zij onderzoek doen naar zwarte vrouwen die zich als schrijver, activist of kunstenaar inzetten voor hun idealen.

Eerbetoon
Centraal in de tentoonstelling staan conceptuele werken van de vorig jaar overleden Brouwn, die zijn naam met kleine letters schreef, en aan wie de presentatie ook een eerbetoon is. "Zijn werk is een inspiratie voor nieuwe generaties kunstenaars, onder wie Kensmil en Jungerman", aldus het fonds.

De Biënnale is een tweejaarlijkse beeldende kunsttentoonstelling. De volgende editie vindt plaats van 11 mei tot en met 24 november 2019.

Lees ook: Stanley Brouwn (1935-2017): Kunstenaar van ruimte en tijd

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden