PlusInterview

Natasja Froger: ‘Hoe belangrijk is een populaire kroeg om de hoek nog?’

Natasja Froger neemt in haar woonprogramma Voor hetzelfde geld stellen bij de hand die de drukke stad willen inruilen voor het rustieke platteland. Vanwege corona is het thema verhuizen actueler dan ooit. Maandagavond is de eerste aflevering.

Thomas Sijtsma
Natasja Froger helpt stellen die geen woning kunnen vinden op de oververhitte woningmarkt. Beeld Nick van Ormondt/RTL
Natasja Froger helpt stellen die geen woning kunnen vinden op de oververhitte woningmarkt.Beeld Nick van Ormondt/RTL

Ook Natasja Froger (55) zit soms met gefronste wenkbrauwen te kijken naar de huidige woningmarkt. Onlangs werd in Amsterdam nog een rijtjes­woning voor bijna 1,5 miljoen euro verkocht. Even verderop was de huurprijs voor een kleine studio zo’n 1200 euro per maand. De grote stad is voor starters amper te betalen en als er wel een woning wordt gekocht, ontbreekt het vaak aan buitenruimte en vierkante meters.

Mensen leven boven op elkaars lip, terwijl ze voor dezelfde prijs een riante tuin en extra kamers kunnen krijgen in de provincie. Maar waar vind je nou precies die huizen?

“Stellen hopen dat wij ze op nieuwe ideeën brengen,” zegt Froger, die samen met makelaar Debby Mels in Voor Hetzelfde Geld aan de hand van de woonwensen van deelnemers een selectie van drie potentiële huizen maakt. “De meeste mensen klikken op woningsites steeds in het zelfde cirkeltje. Door ons zijn ze soms verbaasd dat op nog geen half uur rijden echt parels van woningen beschikbaar zijn.”

Froger maakt de worsteling van stellen van dichtbij mee. “De woningmarkt is momenteel te bizar voor woorden. Starters zitten in een onmogelijke positie. Ik vind het verschrikkelijk en heel sneu om te zien. Ik verbaas me elke keer over de bedragen die over tafel gaan en ook over de snelheid waarmee een huis wordt verkocht. Soms is een woning binnen zes uur al weg.”

Harde realiteit

In het tweede seizoen van Voor hetzelfde geld, dat elke maandag is te zien, krijgen stellen wél de tijd. Froger neemt ze mee langs drie huizen die passen bij de woonwensen en het budget. Anders dan in de harde realiteit mogen de deelnemers vervolgens een week proefwonen in het gekozen huis. Daarna volgt de beslissing: willen ze verhuizen naar het platteland of kunnen ze toch niet zonder de drukte van de stad?

De stellen hebben bij de start van het programma één overeenkomst: ze wonen klein in de grote stad en zoeken ademruimte. Die grote stad hoeft niet alleen Amsterdam te zijn. Froger noemt ook steden als Tilburg en Haarlem. “Bijna heel Nederland is tegenwoordig zoals de Randstad. Zelfs in Groningen kunnen mensen geen betaalbare huizen meer vinden. Sommigen zijn daardoor bereid zelfs in het aard­bevingsgebied te gaan wonen. Het is overal hysterisch. In Eindhoven zijn 70 procent van alle woningen het afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. Dit probleem zit overal.”

Het eerste seizoen van Voor hetzelfde geld noemt Froger al een succes, maar volgens de presentatrice zijn deze woningkwesties in tijden van corona nog actueler. “Mensen zitten veel thuis en vragen zich hardop af hoe belangrijk het echt is een terras of een populaire kroeg om de hoek te hebben. De wereld verandert.”

Veel jonge gezinnen zijn volgens Froger de afgelopen maanden in de knel gekomen door ruimtegebrek in hun kleine stadswoningen. “Mensen moesten ineens samen op 60 vierkante meter thuiswerken, soms ook nog met een kind in huis. De een zit dan op de rand van het bed in een Zoommeeting, terwijl de ander het kind op de arm rustig probeert te houden. Dat is ook het grootste verschil met het vorige seizoen van Voor hetzelfde geld: vrijwel alle stellen zoeken naar een extra kamer om in te werken.”

Weinig geheimen

Froger en haar man René zitten nog niet verlegen om een nieuwe woning. Samen wonen ze met de kinderen al 26 jaar in Blaricum. “Pas als de jongste is uitgevlogen, kijken we naar een andere woning. Dat zou best hier in de buurt kunnen zijn. We hebben hier alle ruimte en rust om de natuur in te gaan om te wandelen of fietsen. Dat doen we graag.”

Ook tijdens de opnames van het programma kwam Froger niet op plekken die haar zo verrasten dat ze wilde verhuizen. Door het beroep van haar man zag ze afgelopen decennia alle hoeken van Nederland. “Overal waar een stopcontact is, heeft hij wel gezongen. Dit land kent weinig geheimen meer voor mij. Wij hebben ons thuis gevonden in Blaricum. Ik hoop dat alle stellen in het programma hetzelfde woonplezier vinden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden