Nasrdin Dchar afgewezen 'want hij klinkt niet allochtoon genoeg'

Acteur Nasrdin Dchar heeft op zijn Facebookpagina uitgehaald naar het Ministerie van Volksgezondheid. Hij sprak een commercial in voor het ministerie, maar uiteindelijk werd zijn stem niet gebruikt omdat hij naar zijn eigen zeggen niet allochtoon genoeg klonk.

Redactie
Nasrdin Dchar met zijn vrouw Amy Donk. Beeld anp
Nasrdin Dchar met zijn vrouw Amy Donk.Beeld anp

Toen Dchar een aantal weken geleden werd benaderd om een radiocommercial in te spreken, was hij direct enthousiast, zo schrijft hij. Het inspreken ging goed, totdat de acteur een opmerkelijke aanwijzing kreeg. 'Een aanwijzing die ik in al mijn naïviteit gewoonweg niet begreep: 'Je spreekt wel erg ABN, zou je het tekstje nog een keer willen doen, maar dan iets meer allochtoon?,' schrijft hij in het bericht.

De acteur was met stomheid geslagen. 'Ik maakte mezelf wijs dat ik het verkeerd had verstaan en dat er bedoeld werd: andere toon.' Niets was minder waar, zo bleek twee weken later toen hij te horen kreeg dat zijn stem toch niet gebruikt zou worden voor het reclamespotje. 'En waarom niet? Vanwege mijn allochtoonloze klank.'

Commercieel
Dchar wijt zijn afwijzing aan de commerciële gedachte van het Ministerie van Volksgezondheid. Hij denkt dat er werd gezocht naar iemand met een buitenlands accent, omdat die 'het minder breed zou hebben'.

En daar is de acteur het niet mee eens. 'Maar mag ik u vragen, beste opdrachtgever, wordt het niet eens tijd om die doelgroepen als één doelgroep te zien? U bent het Ministerie van Volksgezondheid en we hebben het over commercials voor de zorg. Niks allochtoons of autochtoons aan, toch? Voor iedere Nederlander belangrijk, maar u vindt het van belang om onderscheid te maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden