Napster bestaat nu echt niet meer

Muziekdienst Napster bestaat niet meer. De naam die ooit symbool stond voor het illegaal uitwisselen van muziek, is onderdeel geworden van een muziekdienst waar de gebruiker moet betalen om iets te horen.

Redactie
Shawn Fanning, een van de oprichters van Napster, in 2001 in Washington. © AFP Beeld
Shawn Fanning, een van de oprichters van Napster, in 2001 in Washington. © AFP

Napster was voor het grote publiek in gebruik van juni 1999 tot juli 2001, en was de eerste peer-to-peer-downloaddienst voor muziek. Dat wil zeggen: gebruikers downloaden bestanden van elkaar, in plaats van van een server. Grote aantrekkelijkheid: het was een erg publieksvriendelijke dienst, en regelmatig lekte nieuwe muziek eerder uit via Napster dan dat het op cd verscheen. Miljoenen nummers zijn via Napster verwisseld, tot genoegen van het steeds groeiende aantal gebruikers, tot ongenoegen van de muziekindustrie.

Verschillende maatschappijen en artiesten spanden rechtszaken aan tegen Napster, waaronder Metallica. De band won de zaak, waarna Napster geen muziek van Metallica meer mocht aanbieden. Onder anderen Dr. Dre en Madonna volgden.

Napster, met op het hoogtepunt rond de 25 miljoen gebruikers en 80 miljoen nummers, ging uiteindelijk ten onder aan de rechtszaken, en werd in 2001 gesloten. Het merk Napster, icoon van gratis downloaden, werd gebruikt als muziekdienst waarbij de gebruiker betaalt voor streams of downloads. Tot het uiteindelijk werd overgenomen door Rhapsody, een vergelijkbare dienst, afgelopen donderdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden