PlusBoekrecensie

Naoise Dolan steekt Sally Rooney bijna naar de kroon

Dirk-Jan Arensman
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat het voor de Ierse literatuur betekent, is een tweede. Feit is: waar jonge schrijvers decennialang publiceerden in de slagschaduw van James Joyce, daar worden millennialauteurs vroeg of laat vergeleken met Sally Rooney. In het geval van Naoise Dolan (1992) is dat (nu eens) niet zo gek.

Omdat haar werk verscheen in het als talentenmagneet bekendstaande literaire tijdschrift The Stinging Fly, waar Rooney redacteur was. Maar vooral omdat Dolans debuutroman Opwindende tijden net als Rooneys boeken wordt bevolkt door intelligente, overmatig van zichzelf bewuste twintigers die, terwijl ze hun draai in het leven proberen te vinden, in een onhandige liefdesdans verzeild raken. Een dans waaraan, net als in Rooneys Gesprekken met vrienden (2017), íéts te veel mensen deelnemen bovendien.

Soort-van-vriendje

Vertelster is de 22-jarige Ava, die recent van Dublin naar Hongkong verhuisde, om daar bij wijze van ‘frisse start’ Engelse les te gaan geven. En die naast dat werk, waaraan ze een hekel heeft, een soort-van-vriendje opdoet, de Engelse bankier Julian, voor wie ze eigenlijk nauwelijks warmere gevoelens koestert.

Julian is dan ook een arrogant Oxfordkereltje dat ‘toestaat’ dat ze intrekt in zijn luxe appartement en seks met haar heeft, maar ondertussen voornamelijk praat in ironische (quasi)understatements. Terwijl Ava, die beweert ‘goed in mannen’ te zijn, zich met de nodige zelfspot neerlegt bij hun lauwwarme gemaksrelatie.

Stapelverliefdheid

Maar wanneer Julian voor zijn werk een paar maanden Hongkong uit moet, ontmoet Ava de oprecht geïnteresseerde advocate Edith. Hun vriendschap mondt uit in weder­zijdse stapelverliefdheid. Waarna ze bij terugkeer van Julian voor een relationeel dilemma komt te staan.

Een weinig wereldschokkende plot, die de titel (opzettelijk?) nogal ironisch doet klinken. Een onderhoudende tijdgeestkomedie is Opwindende tijden niettemin beslist. Dankzij Dolans scherpe, vaak gees­tige observaties omtrent alles van (liefdes)onzekerheid en rassen- en klassenverhoudingen tot de Ierse abortuswetgeving. Nog iets psychologisch complexere personages en een vleugje van dier oor voor dialogen, en Naoise Dolan steekt Rooney naar de kroon.

Fictie

Naoise Dolan
Opwindende tijden
Vertaald door Lisette Graswinckel, Atlas Contact, €22,99, 303 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden