PlusAlbumrecensie

Nalatenschap van een van Ghana’s grootste producers

Peter van Brummelen
Essiebons Special 1973 - 1984. Beeld
Essiebons Special 1973 - 1984.

Op 19 augustus vorig jaar overleed op 90-jarige leeftijd Dick Essilfie-Bondzie. Dick wie? We geven het toe: we hadden tot het verschijnen van het verzamelalbum Essiebons Special 1973 - 1984 ook niet van hem gehoord, maar Dick Essilfie-Bondzie was als producer en platenbaas een centrale figuur in de muziekwereld van Ghana.

Essiebons werd hij meestal genoemd en zo heet ook het platenlabel dat hij in 1959 oprichtte. Muziek was er altijd al genoeg in Ghana, Essilfie-Bondzie was de man die er voor zorgde dat die muziek ook in het land kon worden opgenomen. Hij reisde zelfs naar Nederland om daar bij Philips te pleiten voor een eigen platenperserij in Ghana.

Highlife en afrobeat

Op Essiebons Special zijn veertien geweldige nummers verzameld van groepen en artiesten die hij uitbracht. Je hoort typisch Afrikaanse stijlen als highlife en afrobeat, maar duidelijk is dat soul en funk in de jaren zeventig ook populair waren in Ghana en soms gaat de muziek zelfs de psychedelische kant op. Orgels en synthesizers spelen een nadrukkelijke rol in de meeste nummers, die soms wel tien minuten doorswingen.

Essiebons Special wordt uitgebracht door het Duitse label Analog Africa. Maar Essiebons zelf is ook nog altijd actief. Hun website meldt dat de platenmaatschappij in Accra sinds 1969 ook een eigen muziekwinkel heeft: ‘At the General Post Office Square, opposite the letter boxes’. Om te onthouden voor als we weer mogen reizen.

Wereld

Diverse artiesten
Essiebons Special 1973 - 1984
(Analog Africa)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden