PlusBoekrecensie

Naar Lillehammer: matige plot met sterke onderstroom

Lillehammer, Noorwegen. Een bestemming met duistere kanten. Beeld
Lillehammer, Noorwegen. Een bestemming met duistere kanten.

Ze gaat zichzelf niet zielig vinden, besluit Céciel (‘Ciel voor intimi’) Landsma als op een hete zomerdag de vakantie aanbreekt maar zij geen vakantie heeft omdat ze heeft ingestemd met een ontslagregeling. Ze woont na haar scheiding van Fred – die ze gaandeweg in haar hoofd Fret is gaan noemen – op de twaalfde verdieping van een van de flats bij de Sloterplas in een buurt waar zij, Nederlands, vrijgezel en geen moslim, een drievoudige uitzondering vormt. En ze strijkt die middag neer inde kinderspeelplaats waar zij, 49, kinderloos en de tijd van het ‘bloeden’ voorbij, niets te zoeken heeft maar waar banken in de zon én schaduw staan en van alles te zien is.

Zoals de donkere moeder bij de schommels met haar afrokapsel, bijeengebonden in een knot, met haar perfect gemanicuurde handen en voeten –een meisje nog maar, met haar peuter. Een kind met een kind, denkt Ciel, die dan nog niet kan bevroeden dat ze een paar minuten later de zorg voor het kleintje in de schoenen geschoven krijgt.

Zintuiglijk

Dat is de premisse van Naar Lillehammer, de nieuwe roman waarin Vonne van der Meer de werelden in haar eigen Amsterdamse buurt samenbrengt. Het ‘ontluisterende bericht uit de krant’ komt in de persoon van de Nigeraanse Gladys met haar dochtertje Faith het stilstaande leven van Ciel binnengezeild en daarna zal niets meer hetzelfde zijn.

Van der Meer kan mooi zintuiglijk schrijven; over hoe het voelde om te schommelen, vroeger, bijvoorbeeld – de stroom van gelukkige herinneringen die het beeld oproept van drie wachtende schommels. Of over het ritueel van het persen van vers sinaasappelsap, en dat dan ineens met een 3-jarige.

Olifantje in het bos

De plot die Naar Lillehammer voorstuwt waarin een kinderliedje als Olifantje in het bos/ laat je mama toch niet los een andere lading krijgt en een vlucht noodzakelijk maakt naar een huis in de bossen bij Lunteren (van een als duvel uit een doosje opgedoken nieuwe liefde ) is niet erg geloofwaardig. Maar Van der Meer is sterk in de onderstroom van het verhaal; hoe de zorg voor een klein meisje een ‘gulzig allesverslindend moederdier’ in Ciel losmaakt die haar voor een duistere tweespalt plaatst en haar haar eigen duistere kant laat zien.

Fictie

Vonne van der Meer
Naar Lillehammer
Atlas Contact, €21,99
208 blz.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden