PlusMooi 2020

Naar deze films kijken we dit jaar reikhalzend uit

In de eerste weken van 2020 tippen we gebeurtenissen in de kunstwereld om dit jaar in de gaten te houden. Vandaag de meest veelbelovende films en video’s die op de stapel staan.

Joost Broeren-Huitenga
David Washington, de zoon van Denzel Washington, speelt de hoofdrol in Tenet. De film zal vanaf juli te zien zijn. Beeld Warner Brothers
David Washington, de zoon van Denzel Washington, speelt de hoofdrol in Tenet. De film zal vanaf juli te zien zijn.Beeld Warner Brothers

Videokunst Chantal Akerman

Filmmaker Chantal Akerman maakte de filmacademie nooit af, maar bewees zich in 1975 als grote belofte met haar ingetogen debuut Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles.

Het minimalistische portret van de alledaagse beslommeringen van een huisvrouw die bijklust als prostituee groeide uit tot een boegbeeld van de feministische cinema, en wordt inmiddels regelmatig opgevoerd in lijstjes van beste films aller tijden.

Akerman bleef in de daaropvolgende decennia naam maken als avant-gardefilmmaakster. In de jaren negentig ging ze zich als een van de eerste filmregisseurs bezighouden met video-installaties. Op basis van haar als documentaire gemaakte film D’Est ontwikkelde ze in 1995 een grote ruimtelijke installatie, waarop ze op 24 monitoren hypnotiserende beelden liet zien van het leven in Oost-Europa achter het IJzeren Gordijn.

Het was het begin van een tweede carrière van Akerman in de beeldende kunst. In de tentoonstelling Passages vertoont Eye Filmmuseum een achttal van haar installaties, waaronder haar laatste werk Now, dat ze kort voor haar dood in 2015 voltooide.

Naast de tentoonstelling vertoont Eye ook haar gevierde films in het bioscoopprogramma.

Chantal Akerman – Passages, 21/3 t/m 7/6, Eye Filmmuseum.

Tenet

Er staan wel meer grote, in nevelen gehulde films op stapel voor 2020 – in april bijvoorbeeld No Time to Die, de 25ste officiële James Bondfilm en de vijfde en laatste met acteur Daniel Craig in de hoofdrol, maar over geen andere film wordt zó geheimzinnig gedaan als over Tenet.

Tenet is de nieuwste film van blockbuster­auteur Christopher Nolan, eerder verantwoordelijk voor breinbrekers als Memento (2000) en Inception (2010) en kaskrakers als de Dark Knight-trilogie. Zelfs een in december vrijge­geven eerste trailer geeft weinig duidelijkheid over de inhoud van de film.

Na het structureel complexe, maar qua setting realistische oorlogsdrama Dunkirk (2017) lijkt Nolan zich met Tenet in ieder geval weer als vanouds op onnavolgbaar en mysterieus gebied te begeven.

Rond de productie zijn de striktste veiligheidsprotocollen in werking gezet – acteur Robert Pattinson vertelde dat hij het scenario voor de opnamen slechts éénmaal mocht lezen, in een afgesloten kamer op het studioterrein. Slechts een handvol feiten zijn inmiddels bekend. De oorspronkelijke werktitel Merry Go Round werd vervangen door het palindroom Tenet. De hoofdrol wordt gespeeld door John David Washington, de zoon van acteur Denzel Washington.

Het gegeven van tijdreizen zal een rol spelen in het verhaal. Het was slechts een kwestie van tijd voordat Nolan, die bekendstaat om zijn in de tijd heen en weer springende verhaalstructuren, met dat gegeven aan de slag zou gaan.

Tenet, Christopher Nolan, te zien vanaf 17/7.

Focus on Fassbinder

“It’s better to burn out/than to fade away,” zong Neil Young in 1979, en dat lijkt de in 1945 geboren regisseur Rainer Werner Fassbinder zich ter harte te hebben genomen. In 1982 overleed de pas 37 jaar oude Duitse regisseur, die wel een oeuvre van meer dan veertig speelfilms en nog eens vele toneelstukken en tv-series achterliet.

In de tijd die hem gegund was, was hij non-stop aan het werk, op de been gehouden door copieuze hoeveelheden stimulerende middelen. Uiteindelijk werd een overdosis aan cocaïne, peppillen en alcohol hem fataal.

2020 is zijn 75ste geboortejaar, wat betekent dat Fassbinder dit jaar langer dood is dan hij heeft geleefd. Filmhuis Rialto staat hierbij in februari en maart stil met een zeven films tellend retrospectief. Te zien zijn dan onder meer alle drie de delen van Fassbinders beruchte BRD-Trilogie: Die Ehe der Maria Braun (1979), Lola (1981) en Die Sehnsucht der Veronika Voss (1982).

Zijn vroege dood betekende dat Fassbinders werk vast bleef staan in de tijd, terwijl collega’s als Werner Herzog en Wim Wenders, met wie Fassbinder in de jaren zeventig aan de wieg stond van de Neue Deutsche Welle, in de daaropvolgende decennia langzaam verwerden tot parodieën van zichzelf.

De openlijk homoseksuele en op choqueren gerichte Fassbinder maakte korte metten met de kleinburgerlijke, hypocriete moraal van het naoorlogse Duitsland. De meeste van zijn films hebben de tand des tijds glansrijk doorstaan, en draaien om thema’s die vandaag de dag nog altijd uiterst relevant zijn, zoals emancipatie, seksualiteit en vreemdelingenhaat.

Focus on Fassbinder, 11/2 t/m 20/3, Rialto.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden