Nieuws

Naar de kapper in het Concertgebouw, met muziek van Charles Ives

Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest openen op woensdag 19 januari eenmalig de deuren als kapsalon. Hiermee sluiten zij zich aan bij de actie Kapsalontheater, een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge.

Erik Voermans
Als concertzaal moet het Concertgebouw gesloten blijven, maar als kapsalon gaat de culturele instelling toch open. Beeld ANP
Als concertzaal moet het Concertgebouw gesloten blijven, maar als kapsalon gaat de culturele instelling toch open.Beeld ANP

Samen met inmiddels negen andere Amsterdamse culturele instellingen en kunstenaars vragen het Concertgebouworkest en het Concertgebouw aandacht voor de in hun ongelijke behandeling van de cultuursector sinds het begin van de coronapandemie in Nederland. Concertzalen, theaters, bioscopen en musea moesten bij de versoepelingen van de coronamaatregelen keer op keer gesloten blijven.

Uit onderzoek bleek dat er tijdens de verschillende tijdelijke openstellingen nauwelijks besmettingen in de culturele instellingen plaatsvonden, vanwege de strikte handhaving. Het huidige gebrek aan perspectief in combinatie met de kortetermijncommunicatie over nieuwe maatregelen zijn voor de directies van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest reden zich bij de actie Kapsalontheater aan te sluiten.

Langetermijnbeleid

“Met deze actie ondersteunen wij het sectorbrede pleidooi om naar een voorspelbaar langetermijnbeleid toe te werken met een eerlijk perspectief voor de cultuursector. Een perspectief waarbij we tijdig te horen krijgen wanneer maatregelen in werking treden, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op heropening. Vanzelfsprekend blijven we ons daarbij inspannen voor een veilige situatie,” aldus Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw.

Dominik Winterling , directievoorzitter van het Concertgebouworkest, sluit zich hierbij aan. “Wij doen een beroep op de politiek om ons spoedig een perspectief te bieden voor de hervatting van onze activiteiten.”

Kapsalon Het Concertgebouw

Op woensdag 19 januari opent het Concertgebouw van 09.30 tot 11.00 uur de deuren voor maximaal 50 mensen die in de wachtruimte in de Grote Zaal plaatsnemen voor een mogelijke knipbeurt. Tijdens het wachten repeteert het Concertgebouworkest onder leiding van Susanna Mälkki Symfonie nr. 2 van Charles Ives. Een coronatoegangsbewijs is nodig. Het dragen van een mondkapje tijdens verplaatsing door het gebouw is verplicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden