Na verbouwing moet nieuwe club afrekenen met reputatie The Sand

Bijna een jaar nadat de Amsterdamse club The Sand in het Westelijk Havengebied per direct dicht moest na een dodelijke schietpartij, opent de locatie begin september opnieuw haar deuren.

Bien Borren
Na een grote verbouwing moet The Box het zwarte verleden van The Sand doen vergeten. Beeld Mehmet Cakmak
Na een grote verbouwing moet The Box het zwarte verleden van The Sand doen vergeten.Beeld Mehmet Cakmak

Dit keer onder de naam The Box. Na een rigoureuze verbouwing biedt de club op het bedrijventerrein Westpoort straks onderdak aan 3000 man en zal de programmering een breed scala aan evenementen beslaan.

Volgens exploitant Nora van der Woude zal The Box in niets op wijlen The Sand lijken. 'Maar als nieuwe club op een bekende locatie zul je altijd met een verleden te maken hebben,' erkent ze.

Voordat The Sand vorig jaar op last van de burgemeester noodgedwongen dicht moest, kampte de club annex evenementenhal al jaren met een slechte reputatie. Het was de zoveelste keer dat The Sand naam maakte met 'ernstige incidenten, waaronder vuurwapenincidenten', zo memoreerde Van der Laan in het sluitingsbevel.

Fataal
De geschiedenis van de hal aan de Mekongweg blijkt inderdaad roerig. Feestgangers belaagden elkaar gewapenderhand, vechtpartijen waren er volop en de club had een grote aantrekkingskracht op onderwereldfiguren. De druppel die de emmer deed overlopen was de fatale schietpartij op de Ghanese Kelvin Tettey eind september vorig jaar. Hij werd in een volle discotheek in de VIP-ruimte doodgeschoten. Op dat moment was daar het drukbezochte feest Afro Dance XXL aan de gang.

Van der Woude hoopt de naambezoedeling van de locatie slim af te wezen door het geheel een nieuw voorkomen te geven. 'Het gebouw heeft een nieuwe entree, rookruimte, balkom en lockerruimte gekregen. Bovendien hebben we een tweede zaal verwezenlijkt. Halverwege 2016 staat deel twee van de verbouwing op de planning, daarna kunnen we maximaal 3100 bezoekers verwelkomen.'

Risico
Met het verleden afrekenen is lastig, zegt Van der Woude, maar niet onmogelijk. 'We gaan risicovolle evenementen vermijden door scherp te kijken naar het soort publiek dat bepaalde feesten aantrekt. Ook zullen we navraag doen bij collegalocaties over de ervaringen met bepaalde feesten. Daarnaast verscherpen we de beveiliging.'

Samen met haar compagnons Pal Mundo (bekend van grote Latin feesten in Ahoy) en Ed de Wit (met zijn evenementencateringbedrijf De Wit Events was hij ook betrokken bij The Sand) heeft Van der Woude alle vertouwen in de The Box.

Op de planning van de nieuwe club staan al feesten tijdens ADE en Oktoberfest, maar ook een selectie concerten van pop-artiesten.

Het nieuwe logo Beeld The Box
Het nieuwe logoBeeld The Box

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden