PlusNieuws

Na veertig jaar is Abba terug: ‘We wilden het doen voordat we dood zijn’

Na bijna veertig jaar bestaat Abba weer, al is het de vraag voor hoe lang. Fysiek optreden doen de vier Zweden niet meer.

Alexander van Eenennaam
Via een live-verbinding met Stockholm presenteren de vier Abbaleden hun eerste nieuwe nummer in veertig jaar. Beeld AFP
Via een live-verbinding met Stockholm presenteren de vier Abbaleden hun eerste nieuwe nummer in veertig jaar.Beeld AFP

Er bestaat in de muziekindustrie een gezegde: zorg dat er nooit meer dan veertig jaar zit tussen twee albums. De zin kwam gisteravond in Londen uit de mond van Björn Ulvaes (76), die samen met Benny Andersson (74) het tweede leven van Abba officieel aankondigde. De Zweedse hitformatie ging in 1982 uiteen en meldde gisteren, in een mondiaal uitgezonden livestream, zijn terugkeer.

De beide B’s van de band waren er, de twee A’s, Agnetha Fältskog (71) en Anni-Frid Lyngstad (75) ontbraken. “Zij hadden hier ook moeten zijn,” merkte Andersson op. Met een knipoog: “Maar zij zijn niet zo dol op publiciteit als Björn.”

Achter hen zagen de kijkers een concerthal in aanbouw, de Abba Arena. Deze zaal verrijst in het oosten van Londen speciaal voor Voyage, de concertreeks die op 27 mei begint. Drieduizend mensen per avond kunnen anderhalf uur kijken en luisteren naar 22 liedjes – twee nieuwe – en zien de bandleden levensecht en zoals ze er veertig jaar geleden uitzagen. Dat dat technisch mogelijk is, is te danken aan een team van 850 werknemers van het bedrijf dat is opgericht door Starwars-regisseur George Lucas.

Pakken met sensoren

“We zijn weken dag in, dag uit met zijn vieren in een studio geweest,” zegt Andersson. “Het begon bijna op normaal werk te lijken. We hadden speciale pakken aan en helmen met sensoren op. Het ergste was dat Björn en ik onze baard eraf moesten scheren. De mijne had ik al vijftig jaar.”

De vier bandleden zongen in die speciale omgeving vol camera’s en sensoren alle nummers die straks in de show te horen zijn. Dankzij de techniek zijn de mimiek en bewegingen van de driedimensionale ‘Abba-tars’ straks helemaal authentiek. “We kunnen volgend jaar in de zaal naar onszelf gaan kijken,” aldus Ulvaes. Andersson: “Dat zijn geen kopieën van ons, we zijn het echt zelf.”

In Londen zullen slechts twee van de nieuwe nummers te horen zijn: I still have faith in you en Don’t shut me down. “De andere liedjes waren nog niet klaar toen wij in die studio bezig waren,” zegt Andersson. “Het idee voor een compleet album kwam pas later. Toen wij die nieuwe liedjes hadden opgenomen, keken we zo tevreden terug dat we zeiden: waarom niet een heel album?”

Om voor het eerst sinds het album The Visitors uit 1981 samen in de studio te staan was eng, geeft Andersson toe. “Vijf minuten voordat Agnetha en Anni-Frid binnenkwamen, dacht ik: had ik eigenlijk niet eerst moeten vragen of ze nog wel kunnen zingen? Maar geloof me, dat kunnen ze.”

Kerstliedje

Het album, dat ook een kerstliedje bevat (Little things), is zonder externe producers gemaakt. Het klinkt helemaal als Abba. Andersson: “Ik heb helemaal geen idee hoe ze tegenwoordig liedjes maken. Wij doen wat wij goed kunnen.”

En waarom nu deze reünie? “Andere mensen begonnen tegen ons over een tournee met hologrammen. Dat is het niet geworden, die techniek is nu al weer ouderwets. We zijn wel met het idee verder gegaan en kregen geweldige technologische bijstand. Op een gegeven moment is het dan gewoon zover.” Andersson, met een vette grijns: “En we wilden het doen voordat we dood zijn.”

De kaartverkoop voor de concertreeks begint op 7 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden