Plus

Na nog geen jaar stapt zendermanager van zinkend 3FM op

Vertrekkende dj's, luistercijfers in een vrije val en dan nu een zendermanager die het na nog geen jaar voor gezien houdt. De chaos bij het zwalkende 3FM is compleet nu Basyl de Groot is opgestapt.

Joep School
3FM heeft iemand nodig die zich dag en nacht wil en kán inzetten en De Groot voelt zich niet langer die persoon Beeld anp
3FM heeft iemand nodig die zich dag en nacht wil en kán inzetten en De Groot voelt zich niet langer die persoonBeeld anp

Bij zijn aantreden in juni 2016 was ­Basyl de Groot vol goede moed. Ja, 3FM had een afgebladderd imago en de luistercijfers waren laag, maar dat zou snel veranderen. Zijn antwoord op kritische vragen: "We zijn bezig ons te ontwikkelen tot een volwaardig jongerenmerk. Het komt echt goed met 3FM." Knipoog.

Gisteren werd bekend dat De Groot weer stopt als zendermanager, omdat hij niet gelukkig is in die functie. De zwalkende zender heeft iemand nodig die zich dag en nacht wil en kán inzetten en De Groot voelt zich niet langer die persoon.

Hij wil bezig zijn met muziek, zoals hij al negentien jaar heeft gedaan. En niet met randzaken. Daarmee is De Groots missie - 3FM vernieuwen en er bovenop helpen - mislukt.

Toegegeven, De Groot kreeg het vanaf zijn aanstelling flink voor de kiezen. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hadden de zender in mei 2015 al verruild voor Radio 538, Gerard Ekdom was vertrokken naar ­Radio 2, Paul Rabbering zou Ekdom volgen en al snel werd duidelijk dat Timur Perlin zou stoppen. Giel Beelen hield na twaalf jaar op met zijn ochtendshow.

Zender zonder smoel
Het blad was leeg, en 3FM was plots een zender zonder ­smoel. Dat het marktaandeel was gezakt tot 6,3 procent - het laagste in elf jaar - hielp niet in de beeldvorming.

De nieuwe programmering, die De Groot in november met trots presenteerde in de A'DAM Toren, is er tot op heden niet in geslaagd om het beeld van een zender in verval te ­veranderen. Frank van der Lende in de middag en Domien Verschuuren
's ochtends zijn vertrouwde gezichten, maar daarnaast ontbreekt het de ­zender aan uitgesproken persoonlijkheden.

Volgens oud-medewerkers heeft de zender in de hoogtijdagen onder De Groots voorganger Wilbert Mutsaers te lang achterovergeleund. Van de eigenzinnigheid die 3FM ooit groot maakte, is inmiddels niets meer terug te zien, behalve bij een enkele dj. Daar verandert een nieuwe huisstijl niks aan.

Stopverf
Tijd om aan de dj's en de programmering te wennen, is er nauwelijks: nieuwkomer Eva Koreman (afkomstig van Qmusic) fungeert doordeweeks als stopverf om, naast haar ­eigen programma in het weekend, de afwezigheid van andere dj's (door vakantie of om andere redenen) op te vangen.

Ja, artiesten als Broederliefde, Ronnie Flex en Kendrick Lamar maakten naast de gebruikelijke singer-songwriters hun opwachting in de afspeellijsten, en 3FM is tegenwoordig beter te vinden op sociale media en YouTube, maar het profiel van de zender is te onduidelijk.

De zender wil hét jongerenmerk zijn, maar is dat wel de juiste keuze? Met een marktaandeel van nog slechts 4,8 procent worden steeds ­vaker vraagtekens gezet bij het bestaans­recht van 3FM.

'Gedurfd en uniek'
NPO-radiodirecteur Jurre Bosman is het daar overigens niet mee eens. In een persbericht: '3FM heeft onder ­Basyl een gedurfd en uniek eigen ­geluid gekregen.' Bosman, die eerder Radio 2 kleur wist te geven, is waarnemer. Aan De Groots opvolger de taak om een vernieuwde zender op te bouwen - vanaf de absolute bodem, al dacht De Groot dat vorig jaar ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden