Na 42 jaar verhuist theater De Krakeling

Theater De Krakeling verhuist naar Westergastheater, het voormalige MC Theater op het terrein van de Westergasfabriek. Het oude karakteristieke gebouw aan de Nieuwe Passeerdersstraat is al tijden aan het verzakken.

Hans Smit
interieur van Theater de Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat. Beeld Lin Woldendorp
interieur van Theater de Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat.Beeld Lin Woldendorp

Bij de verhuurder bestonden al plannen de fundering te vernieuwen, waardoor De Krakeling tijdelijk zouden moeten verhuizen, maar omdat het huurcontract binnenkort ook afloopt is nu voor een permanente verplaatsing gekozen. Door het nieuwe touringcarbeleid van de gemeente en de staat van de bruggen kunnen schoolbussen bovendien moeilijk voor de deur komen op de huidige plek van De Krakeling.

Het MC Theater was tot het faillissement in 2014 een artistieke en cultureel divers podium. Artistiek directeur van De Krakeling Kees Blijleven is blij met de locatie in het Westerpark, maar heeft gemengde gevoelens.

“We zitten hier 42 jaar, dat is niet niks. Er is hier heel veel gebeurd. Mijn dochters zien onze foyer als hun tweede huiskamer, die ze nu kwijtraken. We hebben hier andere theaters als DeLaMar, ITA en Bellevue om de hoek, dat is straks alleen het Ketelhuis. Maar het voelt als een goede stap; in het Westerpark zitten we juist weer dichter bij organisaties als Cinekid en een park biedt tal van mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Bovendien is het een veilige, ruime omgeving.”

“We kijken er ontzettend naar uit om daar aan een nieuw theater vol uitdaging en verbeelding te bouwen waar alle gezinnen uit Amsterdam en ver daarbuiten zich weer net zo welkom voelen als de afgelopen 42 jaar, en waar theatergezelschappen graag willen werken. De nieuwe zaal is ook beter; nu hebben we een theatervloer die niet meer waterpas loopt door de verzakking. Het herstellen daarvan zou ons handenvol geld kosten.”

Glijbaan favoriet

In de aanvraag voor het nieuwe Amsterdamse kunstenplan had de Krakeling een tijdelijke verhuizing al wel ingecalculeerd. De huur ligt in het nieuwe pand wel hoger dan nu. Of die aanvraag wordt gehonoreerd wordt op 3 augustus bekend. “Het is een gedurfde stap,” zegt Blijleven, “zeker in deze onzekere tijd. Dat risico nemen we graag. Er zijn veel kinderen in de stad deze zomer, vermoed ik, nu vakanties moeilijk zijn. Daarom gaan we zo snel mogelijk programmeren.”

“Daarna nemen we een jaar om het nieuwe theater helemaal naar onze hand te zetten. Dat willen we samen met publiek en bespelers doen. In onze oude foyer was de glijbaan favoriet bij veel jonge gasten. We zullen iets vergelijkbaars terug laten komen, daar kun je op rekenen.”

Lisca Stutterheim, met haar man Duncan eigenaar van het Westergasterrein, is enthousiast over de komst van De Krakeling. “Een icoon uit het Nederlands jeugdtheater, het is een verrijking van het aanbod op de Westergas. Vandaar dat wij de komst financieel mede mogelijk hebben gemaakt. We bieden een bruisende plek aan alle Amsterdamse kinderen, jongeren, hun ouders en grootouders.”

Komend weekend neemt De Krakeling afscheid van de oude locatie met de voorstelling RAAR 1.5 van Filiaal Theatermakers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden