PlusHan Lips kijkt tv

Mysterieuze en autonome Sevdaliza maakt ook nog eens de beste grap

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Zomergasten met zangeres, componist en producer Sevdaliza.

Han Lips
null Beeld

Lips zal er geen doekjes om winden. De Zomergast van gisteravond, de Iraans-Nederlandse zangeres, componist en producer Sevdaliza, stond hem niet op het netvlies. Sevdaliza heeft haar fanbase in landen als Armenië, Oekraïne, Azerbeidzjan of China, waar vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. “Ik denk dat dat komt,” zei ze, “omdat ik de belichaming ben van een misfit.”

Zo zou Lips haar niet willen noemen. Wel een mysterie, net als haar muziek, waarvan presentator Janine Abbring aan het begin enige voorbeelden liet horen en zien. Vraag was of Abbring erin zou slagen iets van het mysterie te ontrafelen. Het antwoord: nee.

Maar ach, wat is een kunstenaar zonder mysterie? En de fragmenten vergoedden veel. Van de fabuleuze improvisaties van Bobby McFerrin en Richard Bona tot de verstilde beelden van een oude Turkse man die voor het eerst de zee zag en de ruzies in de Rotterdamse Willemskantine.

“De welvaartsbuik, heb je dat ooit horen zeggen over een vrouw,” vroeg de Zomergast zich af. “Waarom mogen wij niet vervuld zijn van onszelf?” Sevdaliza, moest Lips concluderen, is een volstrekt autonome vrouw, niet bang om te doen waarvoor zelfs de grootste sterren bang zijn: geen antwoord geven op vragen als je het antwoord niet hebt.

Ondertussen was ze ook nog eens goed voor de beste Zomergastengrap van dit seizoen. Bijna zes uur had Abbring de bizarre film River of Fundament van cultregisseur Matthew Barney moeten aanschouwen, vol poep en uitgerukte ogen. Kwestie van een consciëntieuze voorbereiding.

“Niet te volgen,” zei Abbring na het fragment. “Nee,” bevestigde Sevdaliza lachend, “voor mij ook niet.”

Lips hoopt maar dat niemand zijn gemene gegrinnik heeft gehoord.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden