Albumrecensie
Muzikale slalom van gretige Anne Soldaat
Zanger en gitarist Anne Soldaat groeide in Ermelo op in een gereformeerd milieu. Je kunt zo’n jongen naar de stad halen, maar de Veluwe en die christelijke achtergrond krijg je er nooit meer helemaal uit natuurlijk. Luister op zijn nieuwe, vijfde solo-album Fact & Fears maar naar het nummer Meet The Other Side.
De akkoorden hebben de hele tijd al iets bekends, maar pas aan het einde van het nummer komt de openbaring. Met waarschijnlijk eenzelfde inzet als vroeger op de lagere school zet hij zingend een melodie in die iedereen met dezelfde achtergrond als hij onmiddellijk zal herkennen.
Anne Soldaat heeft er een eigen Engelse tekst opgeplakt, maar de (voormalig) protestants-christelijken onder ons zingen meteen mee in de eigen taal:
Dank U voor deze nieuwe morgen / Dank U voor deze nieuwe dag / Dank u dat ik met al mijn zorgen bij U komen mag.
Hoe nu, is Soldaat op zijn oude dag (hij is van 1965) een born again christian geworden? Nee, het geloof heeft hij niet hervonden, maar herboren klinkt hij wel op Fact & Fears, muzikaal herboren welteverstaan. Zwakke plekken zitten er nauwelijks in het oeuvre van Soldaat, die bekend werd als gitarist van de groep Daryll-Ann, maar op Facts & Fears klinkt hij wel heel enthousiast en gretig.
Zou het komen doordat hij niet zo lang geleden vader is geworden? Of zou de innige samenwerking met collega-gitarist Pablo van de Poel, in wiens studio Fact s & Fears werd opgenomen en die het album ook opnam en mixte, voor nieuw elan hebben gezorgd?
Melodieuze gitaarliedjes
Opvallende combi, die twee. Niet alleen omdat Van de Poel, bekend van het trio DeWolff, veel jonger is dan Soldaat (bijna 25 jaar zelfs), maar ook omdat hij heel andere muziek maakt. Anne Soldaat is, ondanks een grote liefde voor de elektrische Neil Young, toch vooral de man van de breekbare en melodieuze gitaarliedjes van vaak Engelse snit. Van de Poel maakt met DeWolff zompige bluesrock naar Amerikaans voorbeeld.
Anne Soldaat is op Facts & Fears niet opeens een meedogenloze rocker geworden, maar in sommige nummers gaat hij zeker de kant van de rock-’n-roll op en meer dan ooit klinkt zijn muziek Amerikaans. Openingstrack One Book, One Life doet in zijn aanstekelijke luchtigheid een beetje denken aan de Amerikaanse jarenzestigband The Lovin’ Spoonful.
The Lovin’ Spoonful klonk indertijd op elke single anders; wel altijd als The Lovin’ Spoonful, maar ondertussen vrolijk hoppend van het ene genre naar het andere. Dat doet Anne Soldaat op Fact & Fears ook. Hij blijft altijd klinken als Anne Soldaat (prachtige melodieën, vindingrijk gitaarwerk), maar slalomt behendig tussen rootsy stijlen als folk, country, ragtime en singer-songwritersmuziek en slaat zo af en toe ook stevig aan het ‘Neil Youngen’.
Net als je denkt dat Soldaat wel een erg veelzijdig gitarist is, maken de kleine lettertjes op de hoes duidelijk dat de gitaarsolo in Bad Town wordt gespeeld door Pablo van de Poel.
Pop
Anne Soldaat
Facts & Fears
(Excelsior)