PlusMuziekrecensie

Muziekstukken raden met de Marinierskapel

De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft met Worthweill Originals een cd opgenomen die velen zal verbazen. Onder leiding van majoor Arjan Tien spelen ze stukken van Richard Strauss, Beethoven, Mendelssohn en Bruckner die als fantastische instinkers zouden kunnen fungeren bij een luistertest.

Erik Voermans
Klassiek
Marinierskapel der Koninklijke Marine
Worthweill Originals
(Channel Classics) Beeld
KlassiekMarinierskapel der Koninklijke MarineWorthweill Originals(Channel Classics)

Het punt is dat weinigen die stukken zullen kennen. Wie heeft Variaties op Wilhelm van Oranie ooit gehoord, Strauss’ speelse zetting van het Wilhelmus, dat hij in 1892 schreef voor het gouden huwelijksfeest van prinses Sophie en Karel Alexander, de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach?

Op basis van zijn stemvoering en de harmonische kleuring zou het trouwens best te raden moeten zijn wat dit is.

Dat is misschien lastiger bij Beethovens Mars in C voor militaire band. Ook een mooie vondst: Mendelssohns Nocturno in C, net als Strauss stilistisch herkenbaar.

Maar de hoofdmoten op de cd zijn de Symfonie in Bes van Hindemith, Thema en variaties van Schönberg en De kleine Driestuiversopera voor ­blazers van Kurt Weill, waar de cd zijn titel aan dankt.

Alle stukken worden ronduit geweldig gespeeld, met een homogene, doorzichtige blazersklank waar alle toporkesten ter wereld met jaloezie naar zullen luisteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden