Jazz

Muziek van pianist Bill Evans, maar dan als gitaartrio

Turn out the Stars: the music of Bill Evans. Beeld Challenge Records
Turn out the Stars: the music of Bill Evans.Beeld Challenge Records

Ricardo Pinheiro zou je de complete gitarist kunnen noemen. Hij studeerde aan het Berklee College of Music, behaalde daarnaast aan de universiteit van Lissabon een graad in de psychologie, promoveerde daar als etnomusicoloog en geeft nu les aan het conservatorium in de hoofdstad van zijn land.

Enige jaren geleden maakte hij kennis met de eerbiedwaardige Nederlandse drummer Eric Ineke, die kan bogen op een staat van dienst om u tegen te zeggen, en met de Italiaanse bassist Massimo Cavalli. Dat leidde tot de cd Is Seeing Believing? waar ook saxofonist Dave Liebman en pianist Mario Laginha aan meewerkten. Daar kwam het gitaartrio uit voort dat nu zijn tweede plaat heeft gemaakt.

Op Turn Out The Stars spelen Pinheiro, Ineke en Cavalli hoofdzakelijk stukken van de legendarische pianist Bill Evans, aangevuld met werk van Michel Legrand en Leonard Bernstein.

Het drietal is hoorbaar nog beter op elkaar ingespeeld, wat onder meer in het lange titelstuk tot veel muzikaal genot leidt. Pinheiro’s gitaar heeft een fraaie ronde en warme klank en hij kan boppen als de beste, maar hij weet ook raad met sferische harmonieën en wordt op zijn klankzoektochten op de voet gevolgd door de ritmesectie. En Ineke (inmiddels 73 jaar) speelt nog steeds als een god.

Heerlijke plaat.

Jazz

Turn out the Stars: the music of Bill Evans
Pinheiro, Ineke, Cavalli
(Challenge Records)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden