PlusInterview

Muziek liet het leven van rapper Chivv de goede kant op waaien

Op Un4get­table Nights, zijn tweede soloalbum, is de Amsterdamse rapper Chivv behoorlijk openhartig, over tegenslagen, het verleden en zijn turbulentste jaar ooit. Het bereikte onlangs op nummer 1 in de Album Top 100.

Rajko Disseldorp
Chivv zag zijn rappen pas laat als een serieuze carrière.   Beeld Aicha Abdoun
Chivv zag zijn rappen pas laat als een serieuze carrière.Beeld Aicha Abdoun

Chivv (25), die bij zijn geboorte de naam Chyvon Pala kreeg, maakte vorige week woensdagmiddag een ontspannen indruk in het kantoor van zijn management. Hij had een bijzondere week achter de rug. Zaterdag was hij door zijn team verrast met de boodschap dat Un4gettable Nights nummer 1 stond in de Album Top 100. “Is wel gek, hoor.” Twee dagen later was hij op de Dam bij de Black Lives Matterdemonstratie. “Ik noem het liever een optocht. Het bracht me vreugde, omdat het heel druk was. Zelfs de burgemeester liet het allemaal toe, daar heb ik respect voor.”

Chivv is in Nederland geboren als zoon van Surinaamse ouders. Hij groeide op in de Bijlmer en hij steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken, zowel in interviews als in zijn muziek. Met het nummer Expose Zwarte Piet sprak hij zich vorig jaar uit over de zwartepietendiscussie: ‘Traditie is traditie, maar ze ontkennen de feiten/ Ik heb respect voor jouw cultuur, maar jouw mensen kwetsen de mijne.’

Hij voelt nu niet de behoefte om een nummer te maken over institutioneel racisme. Chivv: “Met Expose Zwarte Piet had ik het idee dat mijn stem een steentje kon bijdragen aan verandering. Op dit moment is er zoveel ophef, dat ik beter mijn stem kan laten horen als onderdeel van de menigte. Ik wil er geen aandacht mee zoeken.”

Pijn in mijn stem

Chivv behoort al jaren tot de belangrijkste rappers van Nederland. Hij begon met Henkie T de rapformatie SBMG, bekend van Pull Up Game Strong, LIT en 4 x Duurder. Sinds eind 2018 werken beide rappers solo. Chivv had hits met Ewa Ewa, Je Kent ’t Wel en Last Man Standing. Hij is misschien wel de enige Nederlandse rapper die zowel het maken van aanstekende clubnummers beheerst als diepgaande, introspectieve teksten kan schrijven.

Zo rapt hij in Moe (2019) over de relatie met zijn ouders: “Mama belt me op en hoort de pijn in mijn stem/ Ze begint zich af te vragen wie ik eigenlijk ben/ Ze vindt me hypocriet, omdat ik mijn vader niet mag, maar langzamerhand steeds meer begin te lijken op hem.”

Begin dit jaar reisde de Amsterdamse rapper met producers Spanker, SRNO en Monsif, managers én videoclipmakers naar Ghana voor een creatieve sessie. Op de avond na de landing schreef Chivv het nummer Mucho Dinero.

Een dag later, aan het strand, zag hij producer Spanker bouncen met zijn oortjes in. Op de vraag wat hij beluisterde zei Spanker: “Die track van gisteren. Die is hard, hoor.” Chivv besefte dat het eerste in Ghana gemaakte nummer speciaal zou kunnen worden, en dat gebeurde: Mucho Dinero is op Spotify inmiddels meer dan vier miljoen keer beluisterd.

Woordspelingen

Als 13-jarig jongetje kwam Chivv in aanraking met hiphop. Hij raakte gefascineerd door de flows, de woordspelingen en de diepzinnige teksten, van onder anderen Fresku. Dat wilde hij ook en op zijn zestiende had hij ‘de buurt on lock.’ In de straten waar hij liep wisten ze dat hij kon rappen. Hij zag het toen niet als een carrière. “Ik deed het voor de fun. Het serieuze is op me afgekomen.”

De vraag welke wending zijn leven had genomen zonder de muziek, maakt het gesprek serieuzer. “Ik denk er nooit over na, maar ik kan wel een inschatting maken. Kijk, ik kom uit de Bijlmer. Dat is een heel andere environment dan waar ook. Er konden twee dingen gebeuren: of ik ging naar school of ik belandde in de criminaliteit, en was misschien wel doodgegaan. Gelukkig is dat niet gebeurd.”

Hij is stil, leunt achterover en zegt dan: “Het was zwaar, hè. Het is niet een-twee-drie geweest. Rappen was een hobby, en ik was gewoon op straat. Ik heb moeten hosselen, ik heb vaak vastgezeten, veel risico’s moeten nemen.”

Verdriet

Chivv vertelt dan over 2019, zijn turbulentste jaar ooit met het succes van de hits, maar ook verdriet in zijn directe omgeving. Hij kocht een huis, deed zijn moeder een auto cadeau, behaalde met Ewa Ewa voor het eerst solo een nummer 1-hit, maar verloor ook twee vrienden. De rapper moet balanceren tussen de omgeving waarin hij is opgegroeid en het totaal andere leven als artiest. “Ik moet mezelf beschermen tegen dingen van buitenaf, zodat mijn focus duidelijk blijft, als ik dat niet doe, beland ik in de shit.” En dan: “Ik ben blij dat mijn leven met muziek de goede kant is opgewaaid.”

Hij kijkt uit naar het moment dat optreden weer kan. Ook al ziet hij dat zijn nieuwste nummers miljoenen keren worden beluisterd, pas op het podium voelt hij de bevestiging. Hij gaat rechtop zitten, enthousiaster. “Op het podium voeden de fans me met hun energie en die energie slik ik dan in. Dan voel ik echt wat een nummer doet. Daar kijk ik echt naar uit, naar die kippenvelmomentjes.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden