Review

Musical: 'The little mermaid' mag zoet zijn ****

Ariël, de kleine zeemeermin van Disney (en Andersen), leeft ook in de musicalversie voor een groot deel onder water, in het rijk van haar vader Triton. Het is verbluffend hoe de vormgevers van de musical dat hebben opgelost. Geen personage staat stil. Bij iedereen, behalve bij de krab Sebastiaan, maakt het lichaam een kleine golvende beweging, zoals waterplanten wiegen in de stroming.

Marjolein Touw speelt een glansrol als octopus Ursula. Beeld Deen van Meer
Marjolein Touw speelt een glansrol als octopus Ursula.Beeld Deen van Meer

Vissen worden even simpel als effectief verbeeld door dansers die ze aan stokken ronddragen. De rog is een rogvormige vlag. De zwemmende personages zweven aan lijnen, terwijl ze golvende zwembewegingen maken als een zeehond.

De heksenzuster van koning Triton, de octopus Ursula, kan haar enorme tentakels bewegen en daar zelfs haar assistenten Slijmbal en Slijmjurk mee optillen. Die tentakels worden zichtbaar bediend door anoniem geklede leden van het ensemble.

Bij wijze van uitzondering zouden alle vormgevers bij naam genoemd moeten worden omdat de decors, de belichting, de kostuums, de kapsels en de pruiken van uitzonderlijke klasse zijn. Dat heeft deze musical gemeen met die andere prachtvoorstelling The lion king. The little mermaid is betoverend mooi.

De sprookjesachtige vormgeving is het perfecte vehikel voor het verhaal van de kleine zeemeermin die verliefd wordt op een mensenprins en daarvoor zelfs tijdelijk haar mooie stem inlevert bij de heks. Dat verhaal mag zoet zijn, omdat het geen andere pretentie heeft dan zoet te zijn. En dan er is altijd nog de humor van de heks Ursula, de zeemeeuw Jutter en de chef-kok Louis.

Jutter verbastert de taal, wat vertaalster Martine Bijl de kans geeft nieuwvormingen te maken als 'zeemeerminderheden' en 'nogatievelingen'. In haar virtuoze vertaling rijgt ze drievoudige binnenrijmen aaneen alsof het niets is. De muziek daarbij is goed en functioneel, van vrolijk Caraïbisch tot hevig romantisch.

Prins Erik en Ariël worden gespeeld door Tommie Christaan (Zorro) en nieuwkomer Tessa Sunniva van Tol. Christiaan en Van Tol zijn goede zangers, maar (nog) geen goede acteurs. Als Van Tol in de tweede akte haar stem kwijt is en een tijd alleen maar zingt, komt dat de voorstelling ten goede. Maar Marjolein Touw maakt alles goed met haar glansrol als Ursula. Zij heeft een geweldige présence, en kan goed zingen én acteren.

The little mermaid is een heerlijke familievoorstelling.

The little mermaid van Joop van den Ende Theaterproducties. Gezien: 16/6 in Nieuwe Luxor, Rotterdam (première). In Amsterdam: 25/7-12/8 in RAI Theater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden