PlusMusicalrecensie

Musical Evita moet gezien en gehoord worden

Evita anno 2018 is een in alle opzichten grootse productie geworden, een ware ode aan het iconische werk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice.

Arno Gelder
Musical Evita Beeld ANP
Musical EvitaBeeld ANP

Een keer klinkt in de musical Evita het gesproken in plaats van het gezongen woord. Dat is de scène waarin Juan Perón, Argentijns militair en president, zijn doodzieke echtgenote Evita confronteert met haar sterfelijkheid.

Evita Perón - Sancta Evita, de volkse Messias - blijkt toch een mens van vlees en bloed. Ze is 33 jaar als ze in 1952 overlijdt aan kanker en de ­Argentijnse natie in een ongekende rouw stort.

Evita is in ons land kind aan huis. In 1987 werd het muziekspektakel voor het eerst opgevoerd, tien jaar na de wereldpremière. In 2007 volgde de tweede versie met Brigitte Heitzer in de titelrol. Diezelfde Brigitte Heitzer is nu opnieuw te zien als Eva Duarte, die transformeert van een eenvoudig meisje op zoek naar een beter bestaan tot de machtige First Lady van Argentinië, Evita Perón.

De musical volgt haar weg naar de top, een ogenschijnlijk sprookjesachtige carrière die evenwel is gegrondvest op brandende ambitie, meedogenloosheid en intrige tegen de tamelijk sinistere achtergrond van een pseudo-dictatuur.

Evita anno 2018 is een in alle opzichten grootse productie geworden, een ware ode aan het iconische werk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice.

Grote hoogten
Brigitte Heitzer speelt en zingt, een decennium na haar eerste vertolking, een indrukwekkend gerijpte Evita. Uiterst innemend, ijselijk berekenend.

René van Kooten is de rebelse branie Ché, gemodelleerd naar de marx­istische revolutionair Che Guevara. Hij is als (kritisch) commentator op de gebeurtenissen passant, profeet en plaaggeest tegelijk.

De zang en muziek stuwen deze aflevering van Evita naar grote hoogten. De vocalen zijn messcherp en compleet in balans met het live-­ensemble, dat net zo makkelijk een zwoele of temperamentvolle tango als een orkestraal arrangement (Huil niet om mij Argentina) speelt.

Bovendien worden de hoofdrolspelers ondersteund door een fantastisch ensemble, dat zingend en dansend veel meer dan een additionele rol opeist.

Deze Evita moet gezien, maar ­bovenal gehoord worden.

Evita

Door De Graaf & Cornelissen
Gezien 22/10, Carré
Te zien Tournee, 26/2 t/m 3/3 in Carré

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden