Museumbezoek ook in 2016 in de lift

Het museumbezoek zit in de lift. Afgelopen jaar trok driekwart van de grotere musea in Amsterdam meer bezoekers dan in 2015.

Jasper Piersma en Maxime Smit
Het Stedelijk en het Rijksmuseum. Beeld anp
Het Stedelijk en het Rijksmuseum.Beeld anp

Gemiddeld ging het om een stijging van ruim 5 procent. Zeker tien musea spreken van een bezoekersrecord.

Uitschieters zijn onder andere het Joods Historisch Museum (dankzij de succesvolle tentoonstelling over de Britse zangeres Amy Winehouse) en Foam. Het fotomuseum verwelkomde 20 procent meer bezoekers, onder meer dankzij de tentoonstellingen over fotograaf Helmut Newton en de Chinese kunstenaar Ai Weiwei.

Record Van Gogh
Ook een record werd gevestigd door het Van Gogh Museum. Dat trok bijna 2,1 miljoen bezoekers, meer dan het museum ooit te verwerken heeft gekregen sinds zijn oprichting in 1973.

De meeste bezoekers in het Van Gogh komen uit het buitenland, maar Nederlanders zijn wat nationaliteit betreft nog steeds de grootste groep, met volgens een woordvoerder 15 procent van het totaal. Na Nederland komen de meeste Van Gogh-liefhebbers uit de VS, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Opvallende nieuwkomer die regelmatig in de lijst van herkomstlanden opdook, was overigens Zuid-Korea.

Ook het Tropenmuseum, De Nieuwe Kerk en de Hermitage hebben hun bezoekersaantallen in 2016 zien stijgen, maar er waren ook dalers.
Zo liepen onder andere bij het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Scheepvaartmuseum de bezoekersaantallen terug.

Eurotop
Bij het laatstgenoemde museum speelde mee dat het enige tijd niet toegankelijk is geweest voor bezoekers: begin dit jaar werd het Scheepvaartmuseum gebruikt als vergaderlocatie voor de Eurotop onder Nederlands voorzitterschap.

Het Stedelijk zegt met 650.000 bezoekers ver boven zijn doelstelling van een half miljoen museumgangers te zijn uitgekomen. Vooral de grote tentoonstelling begin dit jaar over de Amsterdamse School trok erg veel bezoekers.

Dat het museum per saldo toch bijna 10 procent minder bezoekers dan vorig jaar had, is te wijten aan de enorm succesvolle Matissetentoonstelling van vorig jaar.

"Grote namen trekken inderdaad veel publiek," zegt een woordvoerder van het Stedelijk. "We zien het echter ook als onze missie om niet alleen grote namen te programmeren, maar ook het nieuwste van het nieuwste te laten zien. Dat is waar het Stedelijk voor staat."

Bij het Rijksmuseum gingen in 2016 ruim 6 procent minder mensen door de toegangspoorten. Toch blijft het nog steeds het drukst bezochte museum van de stad, met 2,2 miljoen bezoekers. Opvallend is wel dat het Van Gogh inloopt op het Rijks. In het Rijksmuseum kwam overigens de helft van alle bezoekers uit Nederland, laat het museum weten.

2015 ook goed
Het gaat al langer goed met de Amsterdamse musea. In 2015 wist driekwart van de musea ook al meer bezoekers te trekken dan het jaar daarvoor. Het ging toen om een gemiddelde stijging van 7 procent.

De grootste stijger was toen het Allard Pierson Museum. Dat trok mede door de pop-up musea van De Wereld Draait Door 35,7 procent meer bezoekers dan het voorgaande jaar. Over het jaar 2016 heeft het Allard Pierson nog geen cijfers bekendgemaakt.

Zie ook: Van Gogh Museum zit Rijks op de hielen als populairste museum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden