Museadirecteuren op de bres voor kunstwerk Wiegman

Een groep van directeuren en oud-directeuren van Nederlandse musea heeft een brandbrief geschreven in reactie op de mogelijke vernietiging van een monumentaal raam van Matthieu Wiegman uit 1938.

Ton Damen
Het kunstwerk van Matthieu Wiegman. Beeld Efgoedclub Bond Heemschut
Het kunstwerk van Matthieu Wiegman.Beeld Efgoedclub Bond Heemschut

De directeuren zijn zeer gehecht aan het werk van Wiegman, dat in een van de wanden van de voormalige Valeriuskliniek hing.

De brandbrief is gericht aan de Amsterdamse gemeenteraad, de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid en de afdeling Monumenten en Acheologie van de gemeente Amsterdam. Onder andere Taco Dibbits van het Rijksmuseum en Lidewij de Koekoek van Het Rembrandthuis hebben de brief ondertekend.

De directeuren wijzen er op dat het glas-in-loodraam bij de sloop van de Valeriuskliniek uit een gevelwand is gehaald, en dat er geen zicht op terugkeer of herplaatsing is.

Kunsthistorische waarde
De nieuwbouw is een reconstructie, maar die moet het zonder het glas-in-lood-kunstwerk doen. Wiegman, die vooral veel schilderijen heeft gemaakt, is een belangrijke vertegenwoordiger van de Bergense school.

De ontwikkelaar, De Jong Groep, heeft eerder aangegeven dat al veel van het kunstwerk verloren is gegaan. Het glas-in-loodwerk ligt op dit moment opgeslagen bij de uitvoerder.

De museadirecteuren zijn gealarmeerd door erfgoedvereniging Bond Heemschut en de stichting het Cuypersgenootschap. Zij willen de grote kunsthistorische waarde van het werk benadrukkken.

Ongeloof
De museadirecteuren beschouwen de ondergang van het kunstwerk "een onherstelbaar verlies voor de Nederlandse kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw".

Volgens hen zullen nog vele generaties chroniqueurs en andere kenners van Nederlandse moderne kunst zich met ongeloof en verontwaardiging afvragen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De directeuren begrijpen niet hoe het kan dat een projectontwikkelaar van de gemeente de vrije hand krijgt om het kunstwerk te verwijderen.

De De Jong Groep stelt in een nieuwsbrief van 31 januari dat het werk niet past bij "een blij gebouw, dat niet meer aan een ziekenhuis moet denken".

Maar Wiegman probeerde juist met zijn kleurstelling de patiënten op te beuren. De museumdirecteuren vinden dat de De Jong Groep met zijn kritiek het kunstwerk onrecht aandoet, door het "connotaties" toe te schrijven die het niet bezit.

Alle ondertekenaars van de brief

Andreas Blühm, directeur Groninger Museum
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam
Mariette Dölle, directeur museum Kranenburgh Bergen
Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen
Lidewij de Koekoek, algemeen directeur Museum Het Rembrandthuis
Jan Piet Filedt-Kok, ouddirecteur collecties Rijksmuseum Amsterdam
Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal, Leiden
Hans Locher, ouddirecteur Gemeentemuseum Den Haag
Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar
Henk van Os, oud-hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden