PlusNieuws

Musea wankelend door de crisis, maar minister heeft vertrouwen in de toekomst

De musea in ons land krijgen eindelijk wat lucht. De deuren mogen weer open en extra steun voor het derde kwartaal is veiliggesteld. Maar de zorgen voor daarna zijn zeker niet weg: bijna een kwart van de musea verwacht dit jaar ontslagen. Kan demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven deze lijdende sector soelaas bieden?

Minister Ingrid van Engelshoven (M, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens de heropening van de Hermitage.  Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven (M, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens de heropening van de Hermitage.Beeld ANP

Een delegatie van museum De Lakenhal in Leiden staat te wachten op de minister, die te laat is doordat de Kaagbrug openstaat. Oskar Brandenburg, tijdelijk directeur van de Lakenhal, vertelt ondertussen hoe ‘geweldig’ het is om weer bezoekers te ontvangen. “We zijn meer dan tweehonderd dagen dicht geweest, al hebben we de afgelopen maanden niet stilgezeten. Denkt u aan het ontwikkelen van tentoonstellingen en ook het gebruikelijke onderhoud op zaal gaat gewoon door.”

De Lakenhal is een gemeentemuseum en heeft gebruik kunnen maken van de steun voor de culturele sector die lokale overheden kregen. Ook konden eigen reserves worden gebruikt om tekorten op te vangen. Brandenburg: “We hebben geen vast personeel hoeven ontslaan, maar wél een aantal tijdelijke contracten moeten beëindigen. Voor de rest van het jaar hoeven we gelukkige zulke nare stappen niet meer te nemen.”

Hoofd boven water houden

Andere musea, vooral met private gelden gefinancierd, hebben het stukken zwaarder momenteel. Bijna een kwart van de musea verwacht dat ze personeel in 2021 moeten laten gaan om het hoofd boven water te kunnen houden. Het zal sowieso nog enige tijd kosten voordat de eigen inkomsten weer op het oude niveau zijn, voorziet brancheorganisatie de Museumvereniging.

Jan van Kooten, directeur van de Museumvereniging, vertelt dat musea hartstikke blij zijn dat ze weer zelf inkomsten kunnen genereren. “Het zal nog jaren duren voor die weer op peil zijn. Door de anderhalve meter, en doordat het toerisme enorm is gekrompen. We hopen, en vertrouwen, er daarom op dat het kabinet de sector blijft steunen, zodat die kan herstellen. Musea willen immers graag goed zorgen voor bezoekers, de collecties, en werken aan verduurzaming, diversiteit en digitalisering.”

Hoeveel ruimte ze daarvoor krijgen, hangt ook af van het soort kabinet dat er straks komt te zitten. De afgelopen jaren werd kunst en cultuur in Haagse kringen nogal eens gezien als ‘linkse hobby’, terwijl bijvoorbeeld musea naar eigen zeggen allang de aansluiting met de gewone man hebben gevonden. Ook de Leidse cultuurwethouder, Yvonne van Delft (GroenLinks), hoort bij het ontvangstcomité voor de minister. Zij moet lachen om ‘dat slechte verhaal’. “Als je denkt dat kunst en cultuur een linkse hobby is, dan zit je echt fout. Het draagt juist bij aan een goed vestigingsklimaat. Dat is economisch gezien van groot belang.”

Bemoedigende woorden

Minister Van Engelshoven staat, na een snelle rondleiding door De Lakenhal, bij het topstuk Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Ze besluit haar bezoek met bemoedigende woorden voor alle musea. “Eén ding staat voor mij voorop: we laten niemand vallen. Natuurlijk heeft een aantal musea ook ingrepen moeten doen in het personeelsbestand, net zoals heel veel andere organisaties. Maar waar ik ook kom, iedereen komt deze tijd door. We zorgen dat iedereen het hoofd boven water houdt. Ik heb er alle vertrouwen in dat Nederland zijn musea koestert, ook een nieuw kabinet straks.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden