Murdochs rechterhand Rebekah Brooks stapt op

Rebekah Brooks, leidinggevende van News International, de Britse tak van News Corporation en rechterhand van Rupert Murdoch, stapt op.

Rebekah Brooks Beeld ap
Rebekah BrooksBeeld ap

Dit meldt Sky News vandaag. Brooks (43) was directievoorzitter van de uitgever van News of the World en tussen 2000 en 2003 hoofdredacteur van de krant. Ze was in opspraak geraakt door het afluisterschandaal dat eerder tot de opdoeking van de Britse tabloid leidde.

Brooks kon aanvankelijk haar baan als rechterhand van mediamagnaat Rupert Murdoch behouden terwijl de voltallige redactie van de krant de laan uit werd gestuurd. De Britse premier David Cameron noemt het opstappen van Brooks 'de juiste keuze'.

Verantwoordelijk
Brooks zei in een verklaring zich verantwoordelijk te voelen voor de praktijken van News of the World. 'De reputatie van het bedrijf waar we zo van houden, en de persvrijheid die we zo hoog achten, lopen gevaar. Als directievoorzitter van de uitgever van News of the World voel ik een sterke verantwoordelijkheid jegens de mensen die we pijn hebben gedaan. Ik wil benadrukken hoe ik het betreur wat er gebeurd is.' Lees hier haar hele ontslagbrief.

Brooks zelf zou twee leidinggevenden op de redactie hebben belast met de taak beledigende boodschappen op te sporen die aan haar of aan het moederbedrijf News International waren gericht.

Zondag werd bekend dat de Britse politie wil verhoren over haar mogelijke betrokkenheid bij de criminele gang van zaken bij de krant. Brooks zal dinsdag een getuigenis aflegt bij de commissie cultuur, media en sport in het Britse parlement.

Vervangen
Tom Mockridge zal haar vervangen. Hij was hiervoor directeur van Sky Italia en gaf leiding aan de Europese televisietak van News Corporation, die over de televisieactiviteiten van het bedrijf van Murdoch ging, buiten Groot-Brittanië.

undefined

Rebekah Brooks Beeld afp
Rebekah BrooksBeeld afp
Murdoch en Brooks Beeld epa
Murdoch en BrooksBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden