Mortier toch niet naar New York City Opera

AMSTERDAM - Gerard Mortier gaat toch niet naar de New York City Opera als nieuwe directeur. De Vlaming Mortier (64), voormalig intendant van de Brusselse Munt, ex-artistiek directeur van de Salzburger Festspiele en momenteel directeur van de Opéra National de Paris, zou vanaf het seizoen 2009/2010 de leiding op zich nemen van New Yorks tweede operahuis (in alle opzichten aanzienlijk kleiner dan de Metropolitan Opera House), waar veel van hem werd verwacht.

Mortier zou een voor Amerikaanse begrippen radicale koers van vernieuwing doorvoeren, waarmee de New York City Opera, gevestigd in het Lincoln Center, na de op handen zijnde verbouwing nieuw en fris van start zou kunnen gaan.

Maar Mortier heeft zijn portefeuille teruggeven. Als gevolg van de economische recessie zou hij voor het eerste seizoen een budget hebben van nog maar 36 miljoen dollar, terwijl hem contractueel 60 miljoen in het vooruitzicht was gesteld. Het resterende bedrag is ongeveer een tiende van wat hij in Parijs kan besteden. ''Ik had geen andere keus dan te vertrekken,'' aldus Mortier in The New York Times.

De onmiddellijke toekomst van de New York City Opera is daarmee ongewis. Mortier had componist Philip Glass al gevraagd een opera over Walt Disney te schrijven. Hij zou in 2010 een dansproject van de Vlaamse choreograaf Alain Platel op muziek van Verdi brengen. En er zou een muziektheaterstuk komen op de film Brokeback Mountain van regisseur Ang Lee.

Bovendien moet het operahuis de komende jaren op zoek naar alternatieve speelplekken omdat de vaste stek in het Lincoln Center vanwege werkzaamheden niet beschikbaar zal zijn. (HET PAROOL)

De Vlaming Gerard Mortier zou een radicale koers van vernieuwing doorvoeren bij de New York City Opera. Foto EPA Beeld
De Vlaming Gerard Mortier zou een radicale koers van vernieuwing doorvoeren bij de New York City Opera. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden