Moord door een computer-nerd

Charles Maclean: De smaak van stilte
Vertaald door Ed van Eeden en Karin van Gerwen
Mynx, 19,95 euro

De achttienjarige Sophie Lister was in Florence haar studie schilderen nauwelijks begonnen, toen ze door wurging om het leven kwam. Een jaar na haar dood heeft de politie nog steeds geen idee wie de moordenaar is. Alleen een theorietje dat zij de dader op internet heeft ontmoet.

Haar vader Ed krijgt schoon genoeg van het ongerichte geklungel en wanneer een schetsboek met tekeningen van haar opduikt, gaat hij zelf op onderzoek uit. De gedetailleerde afbeeldingen doen aan een poppenhuis denken. Een kennis van Sophie mailt hem dat ze in Sophie's computerbestanden gestuit is op de website homebeforedark.net. En verdomd, op de site is het eigenste poppenhuis te vinden dat zijn dochter heeft getekend.

Vaak dwaalt Eds aandacht af van het onderzoek, omdat hij een meeslepende internetrelatie met Jelly onderhoudt. Zijn huwelijk staat op een laag pitje, waardoor hij extra gevoelig is voor internetromantiek. De waarschuwing van zijn zwager dat iemand zichzelf gemakkelijk wijsmaakt dat hij en zijn mailpartner voor elkaar geschapen zijn, slaat hij in de wind.

Wat Ed nog niet weet, is dat de poppenhuissite is ontworpen door de moordenaar van Sophie. Evenmin beseft hij dat deze Ward een genie is op de computer, zodat hij kan inbreken in de e-mailcommunicatie met Jelly, en naar believen kan knoeien in hun gesprekken.

De thematiek roept dan misschien associaties op met simplistische sciencefiction, De smaak van stilte biedt allerminst vrijblijvend vermaak. Ward heeft een langlopende rekening met Ed te vereffenen, denkt hij, en hij twijfelt geen seconde aan zijn morele gelijk. We kunnen zijn gemanipuleer dan ook maar beter serieus nemen en, met Ed, ons afvragen hoe deze gek afgestopt kan worden.

Maclean onthaalt de lezer op zenuwslopende spanning, gegoten in dwingend proza. (Hans Knegtmans)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden