Han Lips kijkt tv

Molukkers in Nederland: geschiedenistelevisie op zijn best

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Molukkers in Nederland.

Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis, NPO 2 Beeld
Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis, NPO 2

Als het gaat over de maaltijden die ze kregen toebedeeld, kunnen de Molukkers nog wel lachen. Spruitjes. Zuurkool ook. Gaarkeukenvoer. De emoties lopen hoger op als de algehele houding van Nederland tegenover de voormalige knillers ter sprake komt. Verraden voelen ze zich. Besodemieterd. Een van de kinderen over zijn vader: “Hij werd bedonderd.”

De pijn en het verdriet van de Molukkers die na de Tweede Wereldoorlog meevochten aan de kant van kolonisator Nederland stonden gisteravond centraal in de eerste aflevering van de vierdelige documentaireserie Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis. Coen Verbraak, die altijd tot op de lettergreep precies de juiste toon weet te raken, sprak voor de serie veertien Molukkers uit verschillende generaties.

Verbraak hakte vaker met dit bijltje. De afgelopen jaren oogstte hij veel lof met Onze Jongens op Java, waarin hij sprak met veertien Indiëveteranen. En in het documentairedrieluik Srebrenica: de machteloze missie van Dutchbat interviewde hij negen Dutchbatmilitairen over de val van de moslimenclave.

Waar de eerste minuten nog schools dreigen uit te pakken, legt Verbraak al snel de vinger op de zere plek: de manier waarop Nederland omging met de ‘zwarte Nederlanders’. Een half jaar zouden ze blijven, integreren was nadrukkelijk niet de bedoeling. Daarna konden ze weer naar huis, dat was tenminste het idee.

Maar ze waren nauwelijks hier, of ze werden ontslagen uit het leger en opgehokt in Westerbork, waar vóór hen Joden hadden gewacht op deportatie en daarna de oorlogsmisdadigers opgesloten hadden gezeten. Het leverde een generatie van gefrustreerde en getraumatiseerde mannen op. Geknakt waren ze. Geharde soldaten die er stevig op los sloegen thuis.

Net als Andere tijden, dat zo onder druk staat, is de nieuwe serie van Verbraak gevoelig, informatief en reflecterend. Geschiedenistelevisie op zijn indringendst.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden