Plus

Mol Jan Versteegh: 'Ik werd door iedereen vertrouwd joh'

Jan Versteegh was mogelijk de brutaalste saboteur uit de geschiedenis van Wie is de Mol? Hij nam zoveel risico's dat ook de makers hem flink knepen. 'Maar ik werd door iedereen vertrouwd joh, het kon gewoon!'

Mol Jan Versteegh, hier links naast winnaar Ruben HeinBeeld anp

Menig oud-Mol biechtte op dat saboteren best een eenzaam beroep is. Niet alleen tijdens het spel, ook na de opnames moet die pokerface nog maandenlang intact blijven.

Alleen al in dat opzicht is de Mol van 2018 uit een ander hout gesneden. "Nee hoor, geen moment last van gehad," vertelt Jan Versteegh (32), nog steeds high van zijn rol als opperbedrieger en met hooguit een 'klein katertje' van een uitbundige afterparty zaterdagavond na de ontknoping.

En het feit dat hij na de opnames nog maandenlang zijn mond moest houden? "Heerlijk juist, iets weten wat de rest niet weet. Dan belde Emilio Guzman (de afvaller van aflevering 4, red.) mij weer op met een uitgebreide theorie waarom ik toch echt wel de Mol moest zijn en kwam ik met een even uitgebreid tegenverhaal om hem op andere gedachten te brengen."

"Waarna hij zijn excuses aanbood. 'Dat is waar ook, sorry Jan!' Alleen mijn vrouw wist het. En ik heb het onze pasgeboren baby verteld. Die werd blind vertrouwd, hoefde niet eens een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen."

Je was een onbevreesde, fanatieke, bij vlagen hondsbrutale Mol die veel risico nam. De makers moeten hem hebben geknepen.
"Bij de woordzoeker streepte ik het woord 'mol' weg door er letters 'm' in te verven. Toen keek ik even omhoog waar ik een paar zéér gespannen gezichten van de crew zag. 'Kijk je alsjeblieft een beetje uit?!', hoorde ik later."

"Toen ik zaterdagavond dat moment terugzag waarop ik Stine bel en letterlijk zeg het heerlijk te vinden dat we wéér geld mislopen, dacht ik ook: 'Wel heel riskant, Jan!' Maar ik werd door iedereen vertrouwd joh. Het kon gewoon!"

Echt nooit een keer piekerend wakker gelegen?
"Echt niet. Ik werd eens om half 5 's nachts wakker, omdat ik wat geluid hoorde. Zag ik Jean-Marc van Tol (die door ernstig slaapgebrek zelf besloot het spel te verlaten, red.) allemaal lijstjes maken. Ik moest hém geruststellen. 'Doe eens normaal man, het is ook maar een spelletje hè?!"

Filemon Wesselink riep laatst dat jij onmogelijk de Mol kon zijn, omdat je het type bent dat meedoet aan spelletjes om te kunnen winnen.
"Dat heb ik meer gehoord van vrienden. 'Daar ben je te fanatiek voor. Jij kunt niet eens een potje dammen zonder te balen dat je verliest. Maar waar zij aan voorbij gaan: als Mol kan je ook 'winnen'. Door zoveel mogelijk geld uit de pot te houden."

Bij welke opdrachten baalde je dat het saboteren niet lukte?
"Bij die Georgische zangkoren. Ik heb het nog geprobeerd, maar soms moet je gas terugnemen om niet op te vallen."

Het moment kort na de bekendmaking dat Jan Versteegh de Mol is.Beeld anp

"Ik wilde voor kandidaten wel die fanatieke kandidaat blijven. Dus ja, ik duwde die auto waarmee je het gewonnen bedrag kon verdubbelen over de finish. Maar dat ging toch maar om 450 euro."

Las je als Mol de afgelopen weken ook al die online-theorieën?
"Dat was erg leuk ja! Wat mij frappeerde was dat niet alleen de kandidaten mij niet verdachten, ook veel kijkers. Ik dacht serieus dat Nederland er wel doorheen zou prikken. Overigens hield ik gedurende het spel ook echt een Molboekje bij om te zien op wie ik als kandidaat zou zitten. En dan was ik helemaal stukgegaan op Ruben."

"Ik dacht steeds: die man doet zo vaag en is zo stuntelig! Of hij snapt er helemaal niets van. Ik ging op een gegeven moment nog bijna twijfelen of ik wel écht de Mol was."

Veel mensen dachten ook dat je de Mol niet kon zijn, omdat je vrouw zwanger was en je elk moment naar huis kon terugkeren voor de bevalling.
"Zij is niet alleen de leukste en knapste vrouw van de wereld, ook de meest relaxte. 'Lieverd, ga nou maar. Die kans komt maar één keer voorbij.' Overigens, toen ik vertrok was ze vijf maanden zwanger. Niet acht of zo, anders was ik natuurlijk niet gegaan."

Tot slot nog even die merkwaardige opmerking van jou in aflevering 1: 'Waar in Kiev zitten jullie?' Jij wist natuurlijk al dat elk duo in een ander land zat. Gaf je bewust een voorzetje?
"Natuurlijk! Ik vond het wel lachen als ík dat balletje zou opgooien. Het laat wel zien hoe brutaal ik was. Ja, dat was absoluut een hele dikke hint."

Lees ook onze recap: Het wordt lastig om deze Mol te overtreffen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden