Mojo: ‘De Jonge vroeg ons dansen dan maar te verbieden’

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge heeft concertorganisator Mojo gevraagd om ‘maar geen dance events meer te organiseren en eigenlijk werd verzocht het dansen te verbieden’.

Het Parool
Demissionair minister Hugo de Jonge. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge.Beeld ANP

Dat heeft Ruben Brouwer, directeur van concertorganisator Mojo maandag gezegd in het televisieprogramma Op1.

Argumenten voor dit verzoek gaf De Jonge niet, beklemtoonde Brouwer. “Op de inhoud zijn we inmiddels wel uitgepraat. Als je de discussie wil aangaan, wordt er weer gezegd: maar het OMT! Terwijl het kabinet op geen enkele manier kan uitleggen waarom die regel van maar 75 procent publiek wordt aangehouden. Wij stellen daar een heel onderzoeksrapport tegenover, geschreven vanuit FieldLab met hulp van het OMT, waarin staat dat die 75 of 100 procent geen verschil maakt.”

Brouwer sluit niet uit dat hij naar de rechter stapt. “Het kabinet weet heel goed dat met die 75 procent bezetting geen goed evenement kan worden georganiseerd. Je kan alleen met veel materialen iets goeds neerzetten. Pas in de laatste 10 procent van de bezoekers houd je soms geld over.”

Doe Maar

Mojo moet met de huidige coronaregels weer veel concerten afzeggen. “We hadden een tournee van Doe Maar gepland staan, 30.000 kaarten verkocht. We zouden nu dus 7500 mensen moeten gaan afbellen en dan een verliesgevende tournee afmaken.”

De Mojo-baas snapt niet waarom het demissionaire kabinet zo dwarsligt. “We hebben aantoonbaar bewezen dat het risico bij een concert of evenement kleiner is dan wanneer je thuis mensen ontvangt. We werken met toegangsbewijzen, we weten wie onze kaarten hebben gekocht. Al die maatregelen maken het risico aantoonbaar klein dat er mensen worden besmet.”

Amsterdam Dance Event

Jan-Willem van de Ven en Meindert Kennis, die samen de directie van Amsterdam Dance Event (ADE) vormen, zeggen in een persbericht ‘verbijsterd’ te zijn over de uitspraken van De Jonge. ‘Dit is voor ons het zoveelste bewijs van de minachting die dit kabinet heeft voor de elektronische muziek sector,’ zeggen de directeuren van ADE.

‘In juni over de rug van de sector op onmetelijk domme wijze populariteitspunten willen scoren om de vaccinatiebereidheid omhoog te krikken, om het nu via de achterkamer de nek om te willen draaien,’ aldus Van de Ven en Kennis. ‘Vervolgens negeert dit kabinet de twee grootste protesten van de afgelopen 15 jaar. Wat ons betreft totale minachting voor het grootste culturele exportproduct van Nederland met deze onderhandse ‘deal tactiek’ van de overheid zonder steekhoudende argumenten of juridische gronden.’

‘ADE bestaat uit vele cross culturele festivals, clubs, nachtcafés en evenementen. Er valt al 2 jaar onmogelijk te sturen op dit beleid, zeker met zoveel aanbod op verschillende locaties. Vorig jaar heeft de overheid 2 weken voorafgaand aan ADE de stekker uit het evenement getrokken en we vrezen dit jaar voor eenzelfde scenario zonder gegronde redenen. Desondanks zullen we de hoogstwaarschijnlijk onbegrijpelijke maatregelen van vanavond voor de zoveelste keer gaan ontvlechten om te kijken waar de mogelijkheden voor ADE volgende maand liggen.’

Persconferentie

ADE staat dit jaar van 13 tot en met 17 oktober op de planning. Dinsdagavond geven premier Mark Rutte en De Jonge samen een persconferentie over de coronamaatregelen. Daarin zullen zij waarschijnlijk bekendmaken dat festivals weer mogen draaien op een capaciteit van 75 procent en met een coronatoegangsbewijs. Nachtclubs blijven tot minimaal 1 november nog dicht. Dat zou betekenen dat ADE ook dit jaar weer niet door kan gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden