Mogelijk minder Pauw en meer Jinek in het nieuwe tv-seizoen

In Hilversum wordt gewerkt aan een tv-huwelijk tussen Jeroen Pauw en Eva Jinek. De talkshow­hosts gaan elkaar vaker afwisselen en met een gezamenlijk ­programma over de verkiezingen is het duo Pauw & Jinek een feit.

Gudo Tienhooven
Vanaf het nieuwe tv-seizoen krijgt Eva Jinek evenveel zendtijd als Jeroen Pauw. Beeld anp
Vanaf het nieuwe tv-seizoen krijgt Eva Jinek evenveel zendtijd als Jeroen Pauw.Beeld anp

Er moet nog een handtekening onder het plan, maar insiders weten het zeker: Jeroen Pauw en Eva Jinek zijn straks meer dan ooit de talkshowkoning en -koningin van NPO 1, het vlaggenschap van de publieke omroep.

Was Jinek (werkzaam voor omroep KRO-NCRV) voorheen alleen in beeld wanneer collega Pauw (BNN-VARA) met vakantie was, vanaf het nieuwe tv-seizoen krijgen ze evenveel zendtijd. In de praktijk betekent dat: minder Pauw en meer Jinek. Bij het maken van het uitzendschema is het de bedoeling dat de latenightprogramma's elkaar grofweg om de drie maanden afwisselen.

Talkshowloze zomer
Voor beide talkshows wordt momenteel ook een gedeeltelijk gezamenlijke redactie gevormd. Een grotere groep redacteuren dan ze nu los van elkaar hebben, werkt dan voortaan voor zowel Pauw als Jinek. Wel behouden beide titels hun eigen decor en tone of voice. En belangrijk: het is de bedoeling dat er 'gegarandeerd' het hele jaar door een talkshow te zien is bij NPO 1. Dat is een reactie op de storm van kritiek die NPO-televisiebaas Frans Klein te verduren kreeg over de huidige talkshowloze zomer.

Door alle sportevenementen - het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen - besloot Klein niet alleen Pauw, maar ook Jinek met vakantie te sturen. Het was volgens hem niet haalbaar tussen de evenementen en bijbehorende programma's door (zoals De Avondetappe en vanaf donderdag NOS Studio Olympic Parc), een redactie op te tuigen. Uitwijken naar NPO 2 was ook geen optie.

WK voetbal
Niet alleen kijkers klaagden, ook in Hilversum stuitte Kleins besluit op bezwaar. "Ik vind dat NPO 1 het hele jaar door op de late avond die relevantie zou moeten willen hebben," riep BNN-VARA-baas Gerard Timmer onlangs.

De nieuwe plannen gelden in principe voor twee jaar. Of dat betekent dat in 2018 naast het WK voetbal ook een talkshow in de lucht wordt gehouden, blijft nog de vraag. Hoewel Pauw en Jinek niet à la Pauw en Witteman samen aan tafel gaan zitten, krijgt de tv-kijker volgend jaar tóch Pauw en Jinek, maar dan als tijdelijk duo.

Gelegenheidsprogramma
Er is een gelegenheidsprogramma rond de Tweede Kamerverkiezingen (maart 2017) in de maak. Bijzonder, want Pauw sloot duopresentatie met Jinek voorheen uit. "Het is zowel voor Eva als voor mij goed dat niet te doen. Daarvoor kennen we elkaar te goed," riep de presentator kort na het beëindigen van zijn jarenlange samenwerking met Paul Witteman in 2014. Pauw was enige tijd Jineks presentatiecoach en als producent verbonden aan haar talkshow.

Het verkiezingsprogramma moet enigszins lijken op 1 Voor De Verkiezingen uit 2012, toen de duo's Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink drie weken hun krachten bundelden.

Pauw en Jinek waren maandag niet bereikbaar voor commentaar, het management van Jinek verwijst naar tv-baas Frans Klein. Hij wil op zijn beurt nog niks kwijt vóór de NPO-najaarspresentatie, later deze maand. "We zijn nog in gesprek en onderhandelen nog over volgend seizoen."

Jeroen Pauw. Beeld anp
Jeroen Pauw.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden