Plus

Model Sanele Xaba wil af van taboe op albinisme

Sanele Xaba is een van de drie mannelijke modellen met albinisme die de modewereld veroveren. Hij heeft net getekend bij Elite Amsterdam en loopt diverse shows tijdens Amsterdam Fashion Week.

Sanele Xaba: 'Eenzaamheid heeft me uiteindelijk van ­mezelf leren houden'Beeld Jenevieve Lyons

Diversiteit staat, hopelijk niet alleen dit seizoen, hoog op de modeagenda. En ja, daar profiteert hij zeker van, zegt Sanele Xaba (22), geboren in Durban, Zuid-Afrika en opgevoed door een alleenstaande moeder. Maar zijn modellencarrière, en daarmee de weg naar zelfacceptatie, startte zeven jaar geleden al, toen hij op straat werd aangesproken door een scout van Boss Models Cape Town vanwege zijn unieke look.

Vrij snel daarna liep hij zijn eerste show tijdens het jaarlijkse Durban July event, een combinatie van mode en paardenraces, een campagne voor streetweardesigner Andre Martin volgde. "Daarna begon mijn carrière te escaleren."

Hij werkte voor Adidas, schoot diverse editorials voor de Zuid-Afrikaanse GQ en werkte mee aan een kunstproject, Albus (Latijn voor 'wit') van fotograaf Justin Dingwall om albinisme ­wereldwijd onder de aandacht te brengen. Zijn internationale carrière stond tot nu toe even in de wacht. "Mijn moeder is streng, ik mocht pas gaan reizen als ik mijn school had afgemaakt."

En nu woont hij dan sinds een week in Nederland, even bij vrienden in Haarlem, daarna bij familie in Dordrecht. "Mijn oom en tante zijn in de jaren zeventig voor de apartheid gevlucht." Een week geleden tekende hij bij Elite Amsterdam.

"Ik wil hier ontwerpers leren kennen, ­bladenmakers, fotografen, en natuurlijk ook van Amsterdam genieten. Zo'n coole stad met zoveel diversiteit en het is er veilig. Waar anders kun je 's avonds om elf uur nog safe met het openbaar vervoer reizen?" Hij blijft minimaal tot 21 augustus. "Het Jazzfestival in Haarlem wil ik voor geen goud missen."

Boarding school
Voor de meeste Afrikanen is het krijgen van een kind met albinisme nog steeds een shock, zegt hij. Zijn moeder is hoogopgeleid en had er geen problemen mee. Zijn opa, laagopgeleid en schoonmaker, dacht dat de baby verwisseld was. "Hij dacht dat ik een Duitse baby was, hij noemde destijds alle blanken nog Duitsers. ­Later kregen we een heel intense band."

Xaba ging vanaf zijn zesde naar boarding school, vijf dagen intern, en daar waren kinderen nog niet erg met uiterlijk bezig. Pas op de middelbare school werd hij gepest en uit­gescholden. Onder andere voor Casper (the friendly ghost) of The Nightwalker.

"Eenzaamheid heeft me uiteindelijk van ­mezelf leren houden. Rond mijn vijftiende ging ik door een identiteitscrisis, omdat de maatschappij constant benadrukte dat ik anders was. Ik wilde mijn moeder er niet mee lastigvallen en durfde niet naar een psycholoog te gaan. Ik moest het alleen oplossen, door meditatie leren begrijpen wie ik was en van mezelf gaan houden. Inmiddels zit ik lekker in mijn vel. Ik word nog regelmatig aangestaard op straat, maar dan zeg ik: 'Neem een foto, die gaat langer mee'."

Behekst
Albinisme is nog op veel plekken taboe, benadrukt hij. "Vooral in de rural areas in Afrika, waar mensen geen toegang hebben tot tv, kranten en sociale media en dus geen kennis hebben over wat albinisme is. In Tanzania wordt zelfs gedacht dat kinderen met albinisme behekst zijn, een geest van een slavenmeester die op aarde is teruggekeerd. Kinderen worden er vermoord, hun afgesneden lichaamsdelen tot een goedje gemaakt dat voor veel geld verhandeld wordt omdat het je rijk zou maken of een lang leven garandeert. Bespottelijk."

De fotoserie Albus heeft hem een platform ­gegeven om ook buiten Zuid-Afrika ouders van kinderen met albinisme te bereiken. De vele ­reacties van zowel ouders als kinderen die hem bedanken voor zijn posts op sociale media, noemt hij hartverwarmend, maar ook alarmerend.

"Daarom praat ik op scholen over albinisme, wat overal ter wereld voorkomt. Niet alleen in Afrika. Het is gewoon een genetische aandoening die een andere teint oplevert, een conditie. Ik bén geen ­albino, maar een persoon met albinisme. En dat heeft een aantal nadelen, maar daar probeer ik het ­beste van te maken."

Xaba is vastbesloten zijn carrière aan te ­wenden om stereotypes te doorbreken, te ­laten zien dat albinisme 'just a different shade of skin' is. "Ik wil ertoe bijdragen dat mensen met een unieke look, niet alleen albinisme, ­gezien ­worden als cool squad in plaats van mensen die genegeerd moeten worden omdat ze anders zijn."

Fiona Hering is modejournalist bij Vogue Nederland en RTL Boulevard. Wekelijks deelt ze haar visie op mode.

Beeld Justin Dingwall
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden