'Mode-icoon Coco Chanel was een nazi-spion'

In het boek 'Sleeping With the Enemy: Coco Chanel's Secret War' beweert journalist Hal Vaughan dat Coco Chanel een nazi-spion was. Vanaf de jaren '40 zou zij voor de Duitse inlichtingendienst hebben gewerkt.

null Beeld

In deze uitgave probeert Vaughan te bewijzen dat Coco Chanel geronseld is door de Duitse 'Abwehr'. Haar minnaar, Baron Hans Gunther von Dincklage was volgens de journalist een Duitse agent die in groot aanzien stond bij Adolf Hitler en Joseph Goebbels.

Codenaam: Westminster
Door haar collaboratie kon Chanel in Hotel Ritz wonen terwijl Parijs bezet was. Dit luxe hotel was destijds alleen voor Duitse officieren. Haar codenaam was Westminster, ontleend aan een oude minnaar van Chanel, de hertog van Westminster.

Chanel No.5
In het boek wordt gesteld dat Chanel haar nazi-relaties gebruikte om het eigendom van haar parfum Chanel No. 5 terug te krijgen van haar joodse partners. De Wertheimers produceerden en distribueerden hun Chanel No.5 over de hele wereld. Het is Coco trouwens niet gelukt, De Wertheimers zijn op tijd gevlucht naar de VS en hadden hun bedrijven goed beschermd. Chanel No. 5 is overigens het best verkochte parfum ooit.

Gevlucht
Coco Chanel is uiteindelijk met haar vriend Dincklage gevlucht naar Zwitserland en later weer teruggekeerd naar Parijs. Het mode-icoon werd nooit aangeklaagd voor haar betrokkenheid bij de nazi's. Ze stierf in 1971.

'Sleeping With the Enemy: Coco Chanel's Secret War' is vanaf 16 augustus verkrijgbaar.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden