PlusSerierecensie

Mocro Maffia 3: misdaadserie zit opnieuw dicht op de actualiteit

 Romano Tevreden (Mandela Wee Wee, rechts) en zijn boekhouder ‘Potlood’ (Nasrdin Dchar).  Beeld Videoland
Romano Tevreden (Mandela Wee Wee, rechts) en zijn boekhouder ‘Potlood’ (Nasrdin Dchar).Beeld Videoland
Andre Nientied

Het tweede seizoen van de uiterst populaire misdaadserie Mocro Maffia werd vorig jaar maart, aan het begin van de eerste lockdown, twee weken eerder online gezet om de fans tegemoet te komen. De afrekeningen en ripdeals van draaideurcriminelen en gangsters met namen als Potlood, Taliban en Paus boden prima streamingvermaak in onzekere tijden.

Nu bijna een jaar later de mogelijkheden voor entertainment nog verder zijn uitgedund, komen de makers van Mocro Maffia met een derde seizoen, dat bovendien werd voorafgegaan door een extraatje voor de trouwe kijkers. Een week geleden werd namelijk de miniserie Komtgoed online gezet, een spin-off die qua tijdlijn tussen seizoen 2 en 3 zit. Centraal staat het personage Komtgoed, de straatnaam van de 15-jarige Zakaria (Marouane Meftah).

Aan het einde van seizoen 2 zette Zakaria zijn eerste schreden op het criminele pad door met een pistool op zak op de uitkijk te staan bij een aanslag. Na afloop zit hij zo vol adrenaline dat hij de auto van zijn moeder en haar nieuwe vriend te lijf gaat met een kettingslot.

Stoppen slaan door

Dat die nieuwe vriend van zijn moeder zwart is, een ‘kankerneger’ in de van k-termen doorspekte straattaal, doet bij Komtgoed de stoppen doorslaan. Nadat dit heethoofd de dag erop ook nog heeft geprobeerd de deur van zijn moeder in te trappen, wacht hem een gang langs jeugdzorg, detentie en een pleeggezin. De spin-off Komtgoed toont de kansloze exercitie de aspirant-draaideurcrimineel op het rechte pad te brengen in zeven korte afleveringen, om te eindigen met de opmaat voor seizoen 3.

Dat derde seizoen begint letterlijk met een knal: de explosie van een plofkraak, gepleegd door Komtgoed en zijn kompaan Ibo. De opbrengst is een schijntje vergeleken bij de buit die op het spel staat in de eerste aflevering: een container vol coke, die met behulp van een corrupte havendouanier doorgesluisd moet worden. Dat deze douanier onverwacht op zijn baby moet passen zorgt voor even vermakelijke als spannende complicaties – gangsters met baby’s, altijd lastig.

Een groter gevaar schuilt in een grootscheepse internationale politieactie met als doel de mocromaffia een zware slag toe te brengen.

Aan het einde van seizoen 2 kondigde rechercheur Gerben van Jaren (Pierre Bokma) deze actie al aan, ­nadat versleutelde berichten via PGP-mobieltjes (‘pretty good pri­vacy’) waren onderschept: “Weet je hoe de toren van Babel ineen is gestort? Door al dat gelul van ze.” Met deze verwijzing naar PGP-gesprekken tonen de makers van Mocro Maffia opnieuw dicht op de actualiteit te zitten. Ook de beelden van plofkraken en geluiddichte martelcontainers lijken rechtstreeks uit recente nieuwsberichten te komen.

Menselijke fouten

Veel afrekeningen zijn eveneens ontleend aan de harde realiteit. Zo was er in het vorige seizoen een mislukte aanslag op een misdaadjournalist en een afrekening bij een auto waarvan een vriendin en een kind getuige waren – twee gebeurtenissen die de afgelopen jaren daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Toch zijn het vooral menselijke fouten die voor complicaties zorgen: het is niet een politieactie of een afrekening, maar een onnozel auto-ongeluk dat aan het eind van de eerste ­aflevering de verhoudingen weer op scherp zet.

Mocro Maffia 3

Regie: Victor Ponten en Bobby Boermans
Met: Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar, Robert de Hoog
Te zien: op Videoland, zeven delen, elke vrijdag een nieuwe aflevering

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden