Mobiel gegevens uitwisselen met 'digitale vogelzang'

Een app waarmee je digitale gegevens van de ene smartphone naar de andere kunt sturen, daar is niks nieuws aan. Maar de manier waaróp de app Chirp dat doet, is wel vernieuwend: de bestanden worden verstuurd en ontvangen middels geluidsgolven.

Thomas van der Kolk
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Door gebruik te maken van de ingebouwde luidspreker van de iPhone wordt informatie van de ene telefoon naar de andere 'gezongen'. Van de bestanden wordt een webadres gemaakt, dat vervolgens door middel van een twee seconden durend geluid, een soort digitale vogelzang, de omgeving in wordt geslingerd. Wanneer andere apparaten het horen, wordt er automatisch een download tot stand gebracht. Hoe het geluid klinkt is te horen op het blog van de makers.

De applicatie is bedoeld om het versturen van gegevens te versimpelen en te versnellen. Het grote voordeel van 'chirpen' is namelijk dat gegevens snel naar meerdere apparaten tegelijk verstuurd kunnen worden, zonder dat daar een (draadloze) internetverbinding voor nodig is. Bij ontvangers die offline zijn onthoudt de app dat er iets is binnengekomen, en zullen de bestanden later worden gedownload.

Begrip
De app is ontwikkeld door het Britse bedrijf Animal Systems, dat gelieerd is aan het University College London (UCL). Als het aan de bedenkers ligt wordt 'chirpen' straks een begrip, net als twitteren, facebooken en whatsappen dat nu al zijn, schrijft de BBC.

Helemáál nieuw is het idee van informatieoverdracht via geluid overigens niet. Zo gebruikten oude internetmodems al geluidssignalen om in te bellen op een netwerk. En op oude thuiscomputers uit de jaren tachtig draaiden programma's met behulp van geluidscassettes. Maar deze snelle draadloze vorm is wel nieuw. De techniek werkt ook via de radio of via omroepsystemen, wat nieuwe mogelijkheden geeft voor het verspreiden van (achtergrond)informatie of reclameboodschappen, aldus de bedenkers.

Op dit moment kunnen gebruikers met Chirp alleen nog afbeeldingen, hyperlinks en korte tekstberichten naar elkaar doorsturen, maar via betaalde premium-content moet het onder meer ook mogelijk worden om video's te versturen en om gegevens permanent op de servers van het bedrijf op te slaan. De gratis app is alleen nog beschikbaar voor de iPhone, maar de makers beloven dat er ook versies voor de Android en andere platforms komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden