'Mister Spock' uit Star Trek overleden

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy, wereldberoemd geworden als Mister Spock in de serie Star Trek, is vrijdag overleden. Dat meldden Amerikaanse media.

Leonard Nimoy als Mister Spock. Beeld anp
Leonard Nimoy als Mister Spock.Beeld anp

Nimoy, in de serie getooid met puntige oren, is 83 jaar geworden. Nimoy speelde de half-Vulcan (half buitenaards en half menselijk) Mister Spock in de eerste serie van Star Trek (1966-1969). Hij kreeg drie Emmy Awards voor die rol. Nimoy leende daarna zijn stem vervolgens in de animatieserie Star Trek: The Animated Series en was in de jaren negentig te zien in twee afleveringen van Star Trek: The Next Generation.

Nimoy kreeg ook bekendheid als de melkboer Tevje in de musical Fiddler on the Roof, in Nederland bekend als Anatevka. Van 1969 tot 1971 speelde hij de spion Paris in de populaire tv-serie Mission Impossible. Sinds de jaren tachtig werd Nimoy gefascineerd door zijn Joodse achtergrond.

Autobiografie
Hij produceerde en had een belangrijke rol in Never Forget (1991), een tv-film die was gebaseerd op het verhaal van een overlevende van de Jodenvervolging die een proces aanspande tegen een ontkenner van de Holocaust.

Ook publiceerde hij een fotoboek over het vrouwelijke aspect van God. Nimoy publiceerde twee autobiografieën: I am not Spock (1977) en I am Spock (1995). In het eerste boek wilde hij laten zien dat hijzelf niet met Spock samenviel. In het tweede erkende hij dat zijn rol tot een veel grotere vereenzelviging tussen Mister Spock en hemzelf had geleid dan hij had aangenomen. Over bepaalde zaken ging hij nadenken op een manier waarop hij zonder de rol niet was gekomen.

Zelfs Obama hield van Spock

Over de hele wereld wordt gereageerd op de dood van Nimoy. Zelfs de Amerikaanse president Barak Obama heeft laten weten dat hij van Spock hield. Obama zegt in Amerikaanse media dat Nimoy er al was, lang voordat 'nerdy' 'cool' werd. Hij omschreef Spock als 'cool, met grote oren en nuchter' en 'het centrum van een optimistische visie op de toekomst van de mensheid'.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA twitterde een foto van de Star Trek-acteurs die in 1976 aanwezig waren bij de presentatie van de spaceshuttle Enterprise. 'Velen van ons bij NASA werden geïnspireerd door Star Tre', schrijft NASA. De sci-fi-klassieker was een inspiratie voor velen bij NASA door de jaren heen, en Nimoy deed samen met andere castleden mee aan speciale NASA-bijeenkomsten en werkte aan de promotie van NASA.

Zelfs vanuit de ruimte kwam een bericht aan Nimoy/Spock. De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti twitterde notabene vanuit het Internationale Ruimtestation ISS. 'Live Long and Prosper, Mr. #Spock!', schreef ze, daarmee refererend aan de woorden die worden uitgesproken als iemand de Vulcan-groet doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden