PlusBoekrecensie

Misfits klimmen eenzaam op een wankele ladder zonder vangnet

Mojdeh Feili
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Michaela Coel is actrice en de bedenker van de succesvolle serie I May Destroy You. In 2018 hield ze de James MacTaggart Memoriallezing op het inter­nationale televisiefestival in Edinburgh. Deze bijna een uur durende rede is nu omgetoverd in een vlammend manifest, Misfits.

Het is een dun boekje, maar Coel snijdt grote onderwerpen aan, zoals armoede, racisme en bovenal uitsluiting. Ze legt met name bloot hoe de televisiewereld omgaat met misfits – een term die zij reserveert voor ‘mensen die anders naar het leven kijken’ en over wie bovendien gezegd kan worden ‘dat het leven anders naar hen kijkt’.

Daarbij is ze niet bang om haar eigen acties in het verleden onder de loep te nemen. Zo reflecteert ze op het feit dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan een eendimensionale weergave van een Maleisisch personage in een script. In het manifest roept ze anderen op ook op zichzelf te reflecteren.

Racisme en intimidatie

In de traditie van het literaire gebruik van natuurmotieven heeft Coel de doodshoofdvlinder als rode draad door haar verhaal geweven. Ze voelt affiniteit met deze nacht­vlinder, die met gevaar voor eigen leven bijenkorven ingaat en als verdedigingsmechanisme een piepgeluid laat horen. Als een vlinder in een bijennest laat ook Coel haar geluid horen.

De televisiewereld is niet veilig voor haar vurige betoog voor transparantie. Zo kwam ze er op de set van haar eigen serie Chewing Gum achter dat een witte actrice een eigen trailer had, terwijl vijf collega’s van kleur een trailer moesten delen – een van de vele voorbeelden van alledaags racisme die ze opwerpt. Ook andere vormen van onderdrukking komen aan bod, zoals de torenhoge druk waaronder jonge schrijvers moeten werken en de seksuele intimidatie door machtige mannen in de industrie.

Het interessantste wat Coel bespreekt, is hoe moeilijk en eenzaam de weg naar ‘succes’ is als je een misfit bent. Ze vertelt hoeveel veerkracht je moet hebben ‘als je geen vangnet hebt en een ladder moet beklimmen zonder vaste grond onder je voeten’.

Het is een toegankelijk manifest, met een vleugje humor bovendien, om kennis te maken met de mis­standen in de televisiewereld, en in de bredere maatschappij. Maar echt diepgang heeft het, door de geringe omvang, helaas niet.

null Beeld -
Beeld -

Misfits

Michaela Coel
Vertaald door Nisrine Mbarki,
De Geus, €17,50,
128 blz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden