Achter de schermen

Misdaadverslaggever Paul Vugts: ‘Er hangt veel spanning om dit proces heen’

De zaak Passage was tot nu toe het langstlopende strafproces van de Nederlandse geschiedenis. Daar kunnen de megazaken rond Ridouan Taghi weleens verandering in brengen, zegt Parool-misdaadverslaggever Paul Vugts.

Kim van der Meulen
Paul Vugts, misdaadjournalist Het Parool, volgt onder andere het grote liquidatieproces Marengo. Beeld ANP
Paul Vugts, misdaadjournalist Het Parool, volgt onder andere het grote liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Paul Vugts bracht in 2020 heel wat uren door in de zwaarbeveiligde ‘bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp en de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol: hij volgt de grote liquidatiezaak Marengo tegen Taghi op de voet. Hierin staan zeventien verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord, kroongetuige Nabil B. meegerekend. In een andere megazaak, het liquidatieproces Eris rond de motorbende Caloh Wagoh, staan twintig verdachten terecht. En dan zijn er nog al die andere gebeurtenissen die verslagen moeten worden, zoals het vuurwapengeweld in Amsterdamse woonwijken en de doden die vallen in de drillrapscene.

Eind vorig jaar werd Ridouan Taghi gearresteerd. Wat voor jaar is het voor jou geworden?

“Een jaar van aanlopen naar heel grote processen. Het Amsterdamse liquidatieproces Passage is tot nu toe de grootste strafzaak in Nederland ooit. Die heeft zich tien jaar voortgesleept; ik heb wel honderden zittingen gevolgd. Te vrezen valt dat de zaken tegen Ridouan Taghi en de processen die daarmee samenhangen nog veel groter worden. Misschien niet in het aantal jaren, maar wel in het aantal zittingsdagen en het aantal verdachten.”

“We hebben in Nederland geen rechtszaal waar je tientallen verdachten, de pers, alle procespartijen en een enorme beveiliging in kwijt kunt. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het onnodig om Taghi als verdachte in zowel het Marengo-proces als de zaak-Eris aan te merken, ook al wordt hij in die laatste zaak genoemd als opdrachtgever van moorden. In Nederland kun je ten slotte maar één keer tot levenslang veroordeeld worden, redeneert het OM. En als maar een deeltje van de tenlastelegging in het Marengo-proces wordt bewezen, krijgt hij levenslang.”

Wat verwacht je van de zaak-Marengo?

“Ik verwacht dat het een slepende zaak wordt waarin zich allerlei incidenten zullen voordoen; dat is altijd zo met grote processen. Het OM beschuldigde advocaten er al van dat ze informatie hebben gelekt aan anderen dan de verdachten die ze zelf bijstaan, ook toen die verdachten nog geen contact met de buitenwereld mochten hebben. Daar zijn die advocaten natuurlijk woest over. Dat kan ik me trouwens goed voorstellen; het is van dezelfde grootte als tegen een journalist of politieagent zeggen dat ie corrupt is.”

“Dat incident laat ook zien dat de verharding in de rechtszaal is toegenomen. Een ander groot issue: advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef werden vorig jaar op verzoek van het OM door de politie geschaduwd in Dubai, omdat ze dachten dat ze Taghi daar zouden ontmoeten. Dat is hoogst omstreden. En kroongetuige Nabil B., overigens de eerste kroongetuige uit die kliek Nederlands-Marokkaanse criminelen, blijkt twee telefoons in zijn cel gehad te hebben. Hij loog altijd dat hij er één had.”

Maakt hem dat tot een onbetrouwbare kroongetuige?

“Een kroongetuige kan over het ene onderwerp liegen en over het andere toch een bruikbare verklaring afleggen, maar kroongetuigen zijn per definitie omstreden. Het blijven toch criminelen, die vaak opportunistisch zijn. Nadat Nabil B. een kroongetuigedeal sloot met het OM, is er overigens ook al van alles gebeurd. Zes dagen nadat hij als kroongetuige werd gepresenteerd, werd zijn broer vermoord. Zowel hij als die broer en andere familieleden hadden het OM gewaarschuwd de deal geheim te houden totdat Taghi opgesloten zat omdat er anders verschrikkelijke dingen zouden gebeuren, maar dat heeft het OM niet serieus genoeg genomen. En zoals we weten werd in september 2019 vervolgens Derk Wiersum vermoord, de advocaat van Nabil B. Dat is ongekend in Nederland. Er hangt ontzettend veel spanning om dit proces heen.”

Acht medeverdachten in de strafzaak rond Anouar T., Taghi’s neef die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum, werden onlangs op vrije voeten gesteld omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak op zich laat wachten.

“Ja, ook dat gebeurt in grote processen. Als er geen zicht is op een spoedige behandeling, is de vraag altijd of de verdachten met minder grote dossiers in voorlopige hechtenis moeten blijven. Als de rechter besluit dat ze moeten worden vrijgelaten, gaat er altijd een shock door het criminele milieu: gaat dit gevaren voor ons opleveren?”

Ben jij daar ook weleens bang voor, aangezien je eerder zwaar beveiligd moest worden en in een safehouse woonde?

“Nee hoor, ik beweeg me vrij. Mijn situatie is nu onder controle.”

Je kreeg dit jaar versterking op de redactie van misdaadjournalist Wouter Laumans. Waren die megazaken daarvoor de aanleiding?

“Niet direct; het is gewoon heel goed om dit werk met z’n tweeën te doen. Er valt in dit werkveld niet zoveel te sparren, omdat er niet veel mensen zijn met wie je de precaire dingen kunt bespreken. Oók in die zin is het een groot geluk en een winst voor mij dat Wouter in dienst is gekomen bij Het Parool. We kennen elkaar al twintig jaar vanuit het werkveld en hij kent het klappen van de zweep. Zijn boeken Mocro Maffia en Wraak gaan voor een belangrijk deel over de scene die te maken heeft met de grote zaken die nu spelen.”

“We kunnen die zaken samen verslaan en dingen aan elkaar overdragen. Dat is fijn, want het werk staat nooit stil en er zijn zo veel zaken in Amsterdam waarover geschreven moet worden: de zaken rond Taghi, Holleeder, de drillrapscene waarin jongens van 18 jaar elkaar naar het leven staan, beschietingen van woningen en coffeeshops en ontwikkelingen in het milieu. Het Parool moet daar allemaal over willen schrijven. Als er met automatische wapens in woonwijken wordt geschoten, gaat ons dat allemaal aan.”

Sinds mei 2020 schrijf je een wekelijkse column. Wat beschrijf je daarin?

“Ik geef een inkijkje in mijn werkveld en probeer te variëren in het soort onderwerpen. Het kan gaan over misdaad, maar ook politie, rechtspraak, justitiewerk of iets persoonlijks. Zo schreef ik over het ‘gezinshuis’ dat we thuis hadden van mijn 9de tot mijn 14de, met zes pleegkinderen. Die waren in minder stabiele gezinnen opgegroeid en hadden het risico snel af te glijden. Dat gaf me al jong het inzicht dat niet iedereen hetzelfde referentiekader heeft en dat sommige levens heel anders kunnen beginnen dan dat van mij. En afgelopen week schreef ik over een man die altijd in de rechtbank rondhangt om zaken te volgen, een wandelende encyclopedie, die vanwege de coronamaatregelen al maanden thuiszit. Ik heb nooit een gebrek aan onderwerpen. Een plezierige aanvulling op mijn werk.”

Komt er nog een nieuwe aflevering van de Taghi Podcast die je voor Het Parool maakt?

“Het staat na acht afleveringen even on hold, maar we pakken de draad weer op als er weer veel nieuwe gespreksstof is. Collega Corrie Gerritsma stelt in de podcast vragen over de zaken rondom Taghi die de geïnteresseerde leek zou stellen, en ik beantwoord die. Als je te diep in de materie zit, bestaat het risico dat je de oppervlakkige vragen vergeet te beantwoorden, terwijl die net zo belangrijk kunnen zijn als heel specifieke. Volgens mij leven die vragen erg bij luisteraars: het is de best beluisterde podcast die Het Parool maakt, als ik even onbescheiden mag zijn. We spreken het niet enorm uitgebreid voor, want het moet niet te gelikt worden. Dat past niet bij Het Parool.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden