Miley Cyrus mag graag laten zien hoe lang haar tong is

Miley Cyrus trad op in de Ziggo Dome en het was een beetje de avond van de tong. Het was ranzig, maar vooral vrolijk.

Peter van Brummelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op foto's en in clips mag Miley Cyrus graag laten zien hoe lang haar tong wel niet is. En uit de vele meters hoge foto van haar gezicht die aan het begin van haar optreden uit het podium omhoog rijst, steekt natuurlijk ook weer zo'n lang geval. Het is een glijbaan in de vorm van een tong. En ja hoor, over die glijbaan komt de zangeres naar beneden geroetsjt.

De opkomst van een artiest in de Ziggo Dome is vaker spectaculair, maar dit slaat alles. En dat blijft het hele optreden de inzet: in alles nog net even een tikkie verder gaan dan de concurrentie, Lady Gaga en Madonna voorop.

Tongenthema
Het tongenthema keert weer in 'Adore', waarin Miley Cyrus de aanwezigen oproept eens flink te zoenen. 'En ik wil tongen zien!' Op het videscherm is goed te zien wat er vooraan bij het podium gebeurt. Er worden decente kusjes uitgedeeld, maar er wordt ook, precies zoals de juf het wil, stevig getongd. De twee homo's die elkaar voor de camera uitgebreid staan af te lebberen, zijn daar heel bedreven in, maar onhandig ogen de zoenen van tienermeisjes die zich ter plekke lijken te bekeren tot de vrouwenliefde.

Wat zullen die meiden straks zeggen als de bezorgde ouders die buiten staan te wachten hen vragen hoe het concert was?

Het kan verkeren. Nog helemaal niet zo lang geleden was de nu 21-jarige Miley Cyrus (een dochter van countryzanger Billy Ray Cyrus) een braaf kindsterretje uit de de Disneystal. Sinds het verschijnen van haar album 'Bangerz' lijkt ze volkomen van God los. Sex, drugs en rock-'n-roll. Of nou ja, rock-'n-roll, de muziek van Miley Cyrus is vooral een poppy versie van R&B en hiphop. Wat ze daar zelf aan toevoegt is een vaak opvallend country-achtig stemgeluid (ze komt uit Nashville).

Freakshow
Een briljante zangeres is ze niet, maar ze zingt het hele optreden echt. Wat nogal een prestatie is gezien de toeren die ze twee uur lang uithaalt. De show is op momenten ronduit ranzig, ergens tussen een freakshow en een stripact in, maar het plezier op het podium is aanstekelijk. En om te mogen dansen bij Cyrus hoef je niet het lijf van een supermodel te hebben: de zangeres heeft vaak zowel een dwerg als een reuzin naast zich staan.

In '4X4' ligt ze wijdbeens op de motorkap van een fourwheeldrive, laterzweeft ze gezeten op een reusachtige hot dog door de zaal. Gerefereerd aan drugsgebruik wordt er ook doorlopend. Bij haar vorige bezoek aan de Ziggo Dome stak ze tijdens de uitreiking van de MTV Awards voor het oog van de wereld een jointje op. Dat doet ze nu niet, maar in het nummer 'FU' zien we op het scherm bewegende paddestoelen van de magische soort.

En in haar uitvoering van de Beatlesklassieker 'Lucy in the sky with diamonds' lijkt op het podium een LSD-trip tot leven te zijn gekomen. Er zijn meer covers: 'Why'd you only call me when you're high' van de Arctic Monkeys en tijdens een akoestisch intermezzo op een podium achter in de zaal 'Jolene' van Dolly Parton, haar peettante. Is ze opeens, haar roots trouw, een echte countryzangeres.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden