PlusFilmrecensie

Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer: een bij vlagen ijzingwekkende film

Het plotse overlijden van haar moeder, met wie ze geen hechte band had, raakt Eva (een voortreffelijke Elise Schaap, genomineerd voor een Gouden Kalf) harder dan ze had verwacht. Beeld Mijn vader is een vliegtuig
Het plotse overlijden van haar moeder, met wie ze geen hechte band had, raakt Eva (een voortreffelijke Elise Schaap, genomineerd voor een Gouden Kalf) harder dan ze had verwacht.Beeld Mijn vader is een vliegtuig

Met Mijn vader is een vliegtuig verfilmde regisseur Antoinette Beumer haar gelijknamige roman, over de veertigjarige Eva die in haar verleden duikt om de oorzaak voor haar ­paniekaanvallen te vinden. De bij vlagen ijzingwekkende verfilming laat de kijker voelen wat het is om de grip op de realiteit te verliezen.

Het plotse overlijden van haar moeder, met wie ze geen hechte band had, raakt Eva (een voortreffelijke Elise Schaap, genomineerd voor een Gouden Kalf) harder dan ze had verwacht. Traumatische herinneringen die iets met haar vader (Pierre Bokma) te maken hebben, drijven langzaam boven: ’s nachts, waarin nachtmerries haar wakker houden, maar ook overdag, wanneer waanbeelden haar leven insluipen, vooral wanneer Eva in de spiegel kijkt.

Eva’s verlies van grip op de werkelijkheid wordt in de beelden weergegeven, maar ook met het sound­design: hoog rinkelen en dof oorsuizen luiden Eva’s flashbacks in en desoriënteren de kijker.

Stammen Eva’s problemen uit haar onverwerkte trauma? Of heeft ze de geestesziekte van haar vader geërfd? Mijn vader is een vliegtuig is op z’n best als de film geen uitleg geeft over de oorzaak van Eva’s mentale toestand, maar inzicht geeft in de subjectieve ervaring van een vrouw die weet dat er iets flink mis is.

Jammer is het abrupte, verklarende einde, waarin de ontdekking van het weggestopte meteen de conclusie van Eva’s verhaallijn betekent. Dit lijkt te suggereren dat Mijn vader is een vliegtuig vooral een mysteriefilm is, die zijn natuurlijk einde vindt wanneer de kijker samen met het hoofdpersonage stuit op het missende puzzelstukje.

Het is een wat net einde voor een film die gaat over iets wat zelden net en eenduidig is. En dat doet af aan het voorgaande, want Eva wist al dat er iets was, voordat ze zich de details in juiste volgorde herinnerde.

Mijn vader is een vliegtuig

Regie Antoinette Beumer
Met Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden