PlusPS

'Mijn missie is het kookboek naar een hoger ­niveau te tillen'

Bij een week voor het kookboek hoort een kookboekengeschenk. Voor het eerst is dat er nu: Smaakmakers, samengesteld door columnist Jonah Freud (55). 'Het is mijn missie om het Nederlandse kookboek naar een hoger niveau te tillen.'

Maxime Smit
'Kookboeken zijn na literatuur de meest verkochte boeken in ­Nederland' Beeld Lauren Hillebrandt
'Kookboeken zijn na literatuur de meest verkochte boeken in ­Nederland'Beeld Lauren Hillebrandt

Jonah Freud heeft drie kookboekenauteurs die ze altijd weer raadpleegt: Berthe Meijer, Claudia Roden en Delia Smith. "Meijer en Roden omdat ze koken zoals mijn moeder kookte. Smith omdat ze me heeft ­geleerd er een eigen draai aan te geven. Ik heb de boeken op drie plekken staan: thuis, hier in de winkel en in ons huis in Frankrijk."

Iedereen die van koken houdt heeft all-time favourites die voedseltrends overstijgen en een leven lang meegaan. In samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, brein achter de aanstaande Kookboeken7daagse, heeft Freud die gedachte vertaald naar een kookboekengeschenk.

Hun favoriete ­recept
Dat geschenk werkt hetzelfde als het 'reguliere' boekenweekgeschenk. In de week van het kookboek (11 t/m 19 november) krijgt iedereen die voor 19,50 euro aan kookboeken koopt, het kookboekengeschenk er gratis bij.

Freud heeft voor het boekje - zo'n dertig pagina's dik - zeven succesvolle Nederlandse chefs, koks en kook­boeken­auteurs van dit moment gevraagd naar hún favoriete ­recept. Het moest van iemand anders zijn. Onder ­anderen Sergio Herman, Rens Kroes, Onno Kleyn en ­Nadia Zerouali leverden een bijdrage.

Herman koos een recept met inktvis van de Franse chef Pierre ­Gagnaire. Kroes (auteur van het vorig jaar meest verkochte kookboek in Nederland) haar vaders aardappelsalade. Yvette van Boven koos een recept uit het kinderkookboek waar het voor haar als vierjarige mee begon, uit Look! I can cook.

Hoger ­niveau
Aan bakfanaten is ook gedacht. Rutger van den Broek, de eerste winnaar van het programma Heel Holland bakt, ­selecteerde een ­recept voor hazelnootschuimtaart uit Cees Holtkamps De banketbakker. Grappig, zegt Freud, want het viel haar in Heel Holland bakt al vaker op dat ­kandidaten zich door die bakklassieker van Holtkamp ­laten inspireren.

Het kookboekengeschenk bestaat uit een kort verhaal over de desbetreffende auteur, een toelichting van diegene bij het gekozen recept en het recept zelf. Freud heeft ­alle teksten geschreven. Het boekje heeft de naam Smaakmakers gekregen, naar het thema van de Kookboeken7daagse. "Ik vind het heel belangrijk dat kookboeken blijvend zijn," zegt Freud in haar winkel op de Haarlemmerdijk, De Kookboekhandel. "Dat is echt mijn missie in dit leven: het Nederlandse kookboek naar een hoger ­niveau tillen."

Jonah Freud: 'Ik vind het belangrijk dat kookboeken blijvend zijn' Beeld Carly Wollaert
Jonah Freud: 'Ik vind het belangrijk dat kookboeken blijvend zijn'Beeld Carly Wollaert

Freud is al langer betrokken bij de Kookboeken7daagse, die sinds 2010 jaarlijks wordt georganiseerd. "Kookboeken zijn na literatuur de meest verkochte boeken in ­Nederland. We hebben de week van het boek, van de ­poëzie, van de filosofie. Dan kan het kookboek ook een week gebruiken."

Groenteman
Alle recepten in het kookboekengeschenk zijn in principe voor iedereen te bereiden. "Hoewel we dat niet per se als opdracht hebben meegegeven," zegt Freud.
Alleen de Salade Gargouillou van sterrenchef Niven Kunz is wellicht een kleine uitdaging. Het gerecht bevat namelijk zestig ­ingrediënten en er is geen vast recept.

Het idee is dat je werkt met de ingrediënten die je voorhanden hebt en die op dat moment groeien of in bloei staan. Dat klinkt misschien wat eenvoudig bedacht, maar in het ­­culinaire ­circuit is het gerecht een klassieker aan wie ­menig chef een eigen draai heeft gegeven.

Oorspronkelijk komt het van de Franse sterrenkok Michel Bras. "Niven kookt enorm veel met groente, en ik wilde per se een groenteman in het boek hebben. Ik vind het een mooie ­gedachte om te koken met seizoensproducten en wat je buiten kunt vinden. Al is dat laatste natuurlijk wat lastiger in de stad dan wanneer je buiten woont en even een bloem plukt."

Het is de bedoeling dat het kookboekengeschenk jaarlijks gemaakt wordt. Wie het volgend jaar gaat schrijven, is nog onbekend. De editie van dit jaar komt voor Freud ­overigens op een mooi moment. Haar De Kookboekhandel bestaat veertig jaar.

'Ik vind het een mooie ­gedachte om te koken met seizoensproducten en wat je buiten kunt vinden' Beeld Lauren Hillebrandt
'Ik vind het een mooie ­gedachte om te koken met seizoensproducten en wat je buiten kunt vinden'Beeld Lauren Hillebrandt

Kookboekenweek
De Kookboeken7daagse is dit jaar van 11 t/m 19 november. Verschillende boekhandels verzorgen kookworkshops, lezingen en meet-and-greets met auteurs. Op 18 november interviewt Jonah Freud op het Foodie ­Festival (Bijzondere Collecties UvA, Oude Turfmarkt 129) meerdere bekenden uit de culinaire wereld, onder wie Yvette van Boven, Onno Kleyn en Heel Holland bakt-jurylid Janny van der Heijden.

Op 17 november wordt de ­Johannes van Damprijs uitgereikt aan kok en auteur Yotam Ottolenghi die 'zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie'. Kijk voor het hele programma op www.kookboeken7daagse.nl.

Tips van Freud

We eten thuis - Samuel Levie
"Een ontzettend leuk boek. Het zijn de Smulpapen die Levie voor Het Parool heeft ­geschreven, maar dan gebundeld, en hij heeft er een aantal nieuwe aan ­toegevoegd. Het heet We eten thuis, en dat past goed, want het zijn makkelijke recepten - veelal ­familie­recepten. Daarbij is het boek mooi ­gemaakt en schrijft Levie leuk. Waar ik zelf blij mee ben: het recept voor tomatenjam."
Prijs: €29,95

America: The cookbook - A culinary roadtrip through the 50 states ­- Gabrielle Langholtz
"Mag er een Engelstalige bij? Dit boek is uitgegeven door Phaidon, een van de beste koekboekenuitgevers van dit moment, en gaat over de Amerikaanse keuken. Het is een fantástisch boek, ik houd van dit soort verzamelwerken. De klassiekers uit alle staten van Amerika staan erin."

"Het laat zien dat in Amerika heel divers wordt gekookt, hoewel je dat misschien niet verwacht. Oysters Rockefeller staan erin, apple pie, hoe je ketchup maakt, cornbread. De cobb salad is hier aan tafel al een klassieker. Voor elke staat zijn specialisten gevraagd en achter in het boek staat wie eraan hebben meegewerkt."
Prijs: €39,95

Het Zeeuwse mossel kookboek - Bart van ­Olphen
"We kennen Bart van Olphen van de Visbijbel, maar nu heeft hij een boek
gemaakt met alleen maar ­mosselrecepten. Van Olphen kent
een ­mosselkweker die alles duurzaam doet. Alle lagen van de bevolking eten mosselen, dat maakt het leuk."

"Hij heeft Paul ­Bocuse, een bekende Franse chef, een mosselsoeprecept ontfutseld en daar met culinair journalist Alain Caron een ­variant op gemaakt. Aardappelkoekjes met mosselen, prei en bleekselderij staan er ook in, mosselen op zijn Grieks bereid - je kunt er van alles mee."
Prijs: €17,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden